GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moguće poskupljenje putarine za 15 %

Moguće poskupljenje putarine za 15 %
PUTARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2013 / 15:59
Autor: SEEbiz / Dnevnik
NOVI SAD - Nakon višegodišnjih vapaja putara ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da se pod hitno mora menjati politika finansiranja održavanja putne mreže Srbije.

"Putevi Srbije" predlažu poskupljenje putarine od 20 %, a u resornom ministarstvu su spremni da prihvate 15 %.

Vladi je predloženo vraćanje akcize na gorivo od 15 do 20 procenata, kao što je bilo nekada, ili primena modela koji koristi cela Evropa – da se iz maloprodajne cene benzina odvoji 30 odsto za puteve, što znači da ih održavaju oni koji ih i koriste. 

Oko 15.000 putara jedva sastavlja kraj s krajem, zarade im kasne, a ukoliko se hitno ne reši pitanje finansiranja održavanja, mnogi neće imati šta da rade i moraće u stečaj. Njihovim putem moglo bi poći još 50.000 radnika industrije građevinskog materijala, čiji proizvodi zbog besparice nagomilani stoje na stovarištima. Sudeći po rečima v. d. direktora JP „Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka, nade ima.

On kaže da će „Putevi Srbije” u naredne četiri godine obezbediti 370 miliona evra za obnovu puteva iz kredita Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Ove godine će sa Svetskom bankom biti potpisan ugovor za odobravanje 100 miliona dolara, s EBRD-om i EIB-om po 100 miliona evra, koliko će tokom četiri godine obezbediti i „Putevi”, odnosno, 25 miliona evra godišnje. 

Putna mreža u Srbiji iz godine u godinu sve je lošija, što se negativno odražava na bezbednost u saobraćaju. Novca za održavanje svake godine je sve manje, rupa na saobraćajnicama sve više, tako da se, po nekim procenama, godišnje u saobraćajnim nezgodama gubi više od milijardu dolara! Stručnjaci kažu da je uzrok čak 40 odsto nesreća loša putna mreža koja se slabo održava. 

Da bi se povećala bezbednost na putevima i smanjio broj nesreća, u Vladi Srbije je upravo potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između resornog ministarstva, JP „Putevi Srbije”, Agencije za bezbednost saobraćaja, AMSS-a, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu. Kako kaže Mrkonjić, precizirane obaveze potpisnika ugovora moraju da povećaju saobraćajnu bezbednost, s obzirom na njihovo stručno znanje i reference. 

Putari trenutno imaju tek trećinu novca potrebnog za održavanje puteva. Dok je u poslednjih pet godina godišnje iz budžeta izdvajano od 150 do 170 milijardi dinara, ove godine planirano je tek 9,5 milijardi (90 miliona evra). U „Putevima Srbije” osim prihoda od putarine očekuju i novac iz stranih kredita, međutim, sve to zajedno nije dovoljno ni za krpljenje rupa nastalih ove zime. Zoran Drobnjak kaže da osim planiranih para treba još 20 milijardi dinara za održavanje puteva.

Tagovi: putarine, Putevi Srbije, poskupljenje, putevi
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE