GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moguća arbitraža oko terana

Moguća arbitraža oko terana
TERAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2015 / 11:39
Autor: SEEbiz / Glas Istre
BRUXELLES - Hrvatska i Slovenija pred novom su arbitražom. Nakon teško postignutog dogovora oko arbitraže kojim će se riješiti granični sporovi, pojavio se prijedlog da se na takav način razriješi problem istarskog terana i slovenskog refoška.

Raspravu o teranu pred tijelima Europskog parlamenta zatražio je europarlamentarac Ivan Jakovčić, reagirajući tako na zahtjev slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana da teran ostane isključivo slovenska vinska sorta.

"U slijedećih nekoliko tjedana o problemu s teranom razgovarat će se i na relevantnom interparlamentarnom odboru, a želim čuti i mišljenje stručnjaka," kaže Jakovčić, koji je nedavno izabran za upravo potpredsjednika Interparlamentarne grupe za vino i kvalitetnu hranu, gdje će se ta rasprava i održati.

Jakovčić je već o problemu terana neformalno razgovarao s europskim povjerenikom za poljoprivredu Phillom Hoganom, piše Glas Istre.

"Želimo poštovati proceduru i vrijednosti koje proizlaze iz dobrosusjedske suradnje i prijateljstva sa Slovenijom i u tom duhu želimo riješiti problem. Kolege iz Slovenije vjerojatno su svjesne da ćemo lako dokazati kako teran dolazi iz Istre, da tu stoljećima raste, te da nema potrebe da se na tome iscrpljujemo. Trebamo postići zajednički dogovor koji će zadovoljiti slovensku, talijansku i hrvatsku stranu," napominje Ivan Jakovčić.

Slovenski ministar Dejan Židan izjavio je prije nekoliko dana u Bruxellesu da bi europsko popuštanje Hrvatskoj oko zaštite terana bilo nedopustivo.

"Očekujem da će Europska komisija braniti Sloveniju koja je zaštitu terana provela na zakonit način, u okviru europskog pravnog poretka," rogoborio je ministar Židan komentirajući vijest kako Europska komisija razmišlja o posebnom aktu kojim bi dopustila da se zaštita terana proširi i na Hrvatsku.

Štoviše, slovenska diplomacija najavila je da bi mogla reagirati tužbom protiv Europske komisije zaštiti li ona i hrvatski teran.

Kao glavni slovenski argumenti navodi se da je Slovenija još 2000. godine u europskim institucijama zaštitila svoje vino teran, a koja se proizvodi od grožđa sorte refošk. Pri tome se nisu obazirali na upozorenja stručnjaka da se istoimeno vino proizvodu u Italiji i Hrvatskoj, te kako je potreban trilateralni sporazum oko terana, nego je zatraženo da se registrira kao isključivo slovensko vino.

Zbog takvog ponašanja vlade u Ljubljani, istarski vinari danas ne mogu prodavati svoj teran na europskom tržištu, dok se talijanski teran, po dostupnim informacijama, ipak nesmetano prodaje.

Na prošlomjesečnoj tematskoj konferenciji o teranu, održanoj u Zagrebu, javnost je upoznata s karakteristikama te vinske etikete, te s pravima istarskih vinara na njezino korištenje.

"Teran je sorta grožđa koja se nalazi na našoj nacionalnoj listi sorata, talijanskoj liste te listi Međunarodne organizacije za vino i lozu, dakle međunarodno je priznata. Teran i refošk su dvije različite sorte. Talijanski se teran i dalje normalno prodaje na policama za što imamo dokaze i to govori dosta o slovenskoj politici prema nama. Napokon, sorte kao takve ne mogu se štititi. Slovenska zaštita u potpunosti neutemeljena i obmanjuje potrošače", rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Tagovi: arbitraža, teran, Ivan Jakovčić, Dejan Židan
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE