GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogućnosti ulaganja: Istraživanje rastuće turističke industrije tokom putovanja u Maroko

Mogućnosti ulaganja: Istraživanje rastuće turističke industrije tokom putovanja u Maroko
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2023 / 11:07
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Maroko, prelijepa sjevernoafrička zemlja, stalno privlači sve više turista iz cijelog svijeta. Njegova priroda, bogata kultura i povijesne znamenitosti čine ga privlačnom destinacijom za turiste.

Sa sve većim brojem turista s Balkana koji posjećuju zemlju, raste interes za mogućnosti ulaganja u marokanski turistički sektor. Ovaj članak će se pozabaviti ovim mogućnostima ulaganja i pružiti vrijedne informacije investitorima koji žele da istraže ovu uspješnu industriju.

Pisali smo o ključnim investicijskim oblastima, marokanskom investicionom okruženju i dali suštinske savjete za domaće investitore kako bi se uspješno snašli na marokanskom turističkom tržištu. Putovanje u Maroko bit će sjajno iskustvo za sve one koji žele da prošire ili pokrenu svoj biznis.

Pregled turističke industrije Maroka

Turistička industrija u Maroku je na uzlaznoj putanji, a vlada aktivno podržava njen rast kroz različite inicijative.

Plan Vision iz 2020, na primjer, ima za cilj da Maroko učini jednom od 20 najboljih turističkih destinacija u svijetu fokusirajući na održivi razvoj, poboljšanja infrastrukture i marketinške kampanje.

Kao rezultat toga, zabilježen je povećani broj turista, a prema podacima Svjetske banke, međunarodni dolasci turista u Maroko dostigli su 12,93 milijuna u 2019. godini, u odnosu na 11,35 milijuna u 2018. Ovaj rast u turizmu je također doveo do otvaranja brojnih mogućnosti za zapošljavanje i značajno doprinijeo marokanskoj ekonomiji.

Ključni investicijski sektori u marokanskom turizmu

Smještaj i ugostiteljstvo: Sa sve većim brojem turista, potražnja za opcijama za smještaj kao što su hoteli, odmarališta i pansioni je porasla. Ulaganje u razvoj novih nekretnina ili renoviranje postojećih može biti unosna prilika. Marokanska vlada nudi poticaje investitorima u ugostiteljskom sektoru, uključujući oslobađanje od poreza i subvencije.

Eko-turizam i održivo putovanje: Raznovrsni pejzaži Maroka, uključujući pustinju Saharu, planine Atlas i obalu Atlantika, čine ga idealnom destinacijom za projekte eko turizma. Razvoj rezervata prirode ili organiziranje ekološki prihvatljivih tura može privući ekološki svjesne turiste i doprinijeti ciljevima održivog razvoja zemlje.

Maroko je potpisnik Svjetske turističke organizacije Globalnog etičkog kodeksa za turizam, koji promoviše održive i odgovorne turističke prakse.

Štoviše, ulaganje u održiva putovanja može pomoći očuvanju prirodne ljepote i biodiverziteta Maroka za buduće generacije.
Avanturistički i sportski turizam: Od pustinje Sahare do planine Atlas, Maroko nudi široku lepezu avanturističkih i sportskih aktivnosti za turiste. Ulaganje u razvoj avanturističkih parkova, sportskih objekata ili vođenih tura može zadovoljiti turiste koji traže adrenalin i tako podstaći dalji rast industrije.

Prema Asocijaciji za trgovinu avanturističkim putovanjima, avanturistički turizam je segment koji se brzo razvija, sa veličinom globalnog tržišta od 282,1 milijardi dolara u 2021.

Neke popularne aktivnosti uključuju sandboarding, brdski biciklizam, planinarenje i surfanje, što može biti privlačno raznolikoj publici željnih uzbuđenja.

Turizam kulturnog nasljeđa: Maroko je zemlja bogata istorijom, kulturom i tradicijom, što je čini glavnom destinacijom za kulturni turizam. Unesko je 2018. godine priznao grad Rabat kao mjesto svjetske baštine, dodatno naglašavajući značaj kulturnog nasljeđa u turističkom sektoru Maroka. Ulaganja u restauraciju i očuvanje istorijskih mjesta, muzeja ili kulturnih centara mogu pomoći da se posjetiocima prikaže jedinstveno nasljeđe Maroka.

Primjeri takvih investicija mogu uključivati razvoj interaktivnih izložbi, obrazovnih programa ili vođenih obilazaka koji naglašavaju živahnu kulturu zemlje.

Marokansko investicijsko okruženje

Marokanska vlada je stvorila poslovno okruženje za poticanje stranih ulaganja u sektor turizma. Neke ključne prednosti uključuju:
Strateška lokacija: Smješten na raskrižju Evrope, Afrike i Bliskog istoka, Maroko nudi lak pristup glavnim tržištima, što ga čini idealnom destinacijom za ulaganja. Ova strateška lokacija omogućava i povoljna putovanja turistima s Balkana, doprinoseći rastućem interesovanju za zemlju.

Investiciojski podsticaji: Vlada daje poticaje kao što su oslobađanje od poreza, smanjene carine i finansijska podrška za podsticanje ulaganja u sektor turizma. Ovi podsticaji, zajedno sa stabilnom političkom i ekonomskom klimom u zemlji, čine Maroko privlačnom destinacijom za strane investitore. Prema rangiranju Svjetske banke o lakoći poslovanja, Maroko je bio na 53. mjestu od 190 zemalja u 2020. godini, pokazujući svoje okruženje pogodno za poslovanje.

Kvalificirana radna snaga: Maroko se može pohvaliti kvalificiranom, višejezičnom radnom snagom, osiguravajući da investitori lako pronađu talent koji im je potreban za svoje projekte. S mladom i dinamičnom populacijom, zemlja nudi konkurentno tržište rada s ekspertizom u različitim sektorima, uključujući ugostiteljstvo, menadžment u turizmu i avanturističke sportove.

Savjeti za investitore zainteresovane za marokanski turizam

Istraživanje tržišta: Prije nego što investirate u turističku industriju Maroka, ključno je sprovesti temeljno istraživanje tržišta kako bi se identifikovale mogućnosti koje najviše obećavaju i razumjela jedinstvena dinamika lokalnog tržišta. Prema Svjetskom savjetu za putovanja i turizam, direktan doprinos putovanja i turizma BDP-u Maroka bio je 77,3 milijarde MAD (8,3 milijarde USD) u 2019.

Lokalna partnerstva: Partnerstvo sa lokalnim poduzećima ili profesionalcima može pružiti vredan uvid u marokansko tržište, olakšati komunikaciju i pomoći u kretanju kroz regulatorne procese. Izgradnja jakih odnosa sa lokalnim partnerima može doprinijeti dugoročnom uspjehu vaše investicije i obezbijediti nesmetan ulazak na marokansko tržište.

Usklađenost sa zakonima i propisima: Marokanska povelja o investicijama i njena implementaciona uredba obezbjeđuju pravni okvir za strane investicije u zemlji. Pored toga, marokanski zakon o turizmu navodi posebne propise za turističku industriju. Konsultacije s lokalnim pravnim stručnjacima ili partnerstvo s firmama specijaliziranim za investicijsko pravo mogu pomoći u snalaženju u složenom regulatornom okruženju.

Kulturna osjetljivost: Razumijevanje i poštovanje marokanske kulture i običaja može pomoći u izgradnji jakih poslovnih odnosa i doprinijeti uspjehu vaše investicije. Učeći o lokalnim tradicijama, bontonu i stilovima komunikacije, investitori mogu potaknuti pozitivne interakcije i pokazati svoju posvećenost marokanskom tržištu.

Uspješna turistička industrija Maroka nudi obilje mogućnosti za ulaganja investitorima koji žele kapitalizirati na rastućem tržištu.
S raznolikim pejzažima, bogatim kulturnim naslijeđem i vladinim inicijativama, Maroko je atraktivna destinacija za ulaganje u ugostiteljstvo, eko-turizam, avanturističke sportove i kulturni turizam.

Razumijevanjem ključnih oblasti ulaganja i praćenjem osnovnih savjeta, investitori mogu uspješno da se kreću marokanskim tržištem i uberu značajne financijske plodove. Sada je savršeno vrijeme da istražite bezbroj mogućnosti koje Maroko nudi.

Tagovi: Maroko, marokanski turizam, investicije u Maroko, investicijske prilike
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE