GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima

MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).

Zamjena fosilnih goriva niskougljičnim tehnologijama zahtijevat će osmostruko veća ulaganja u obnovljivu energiju i izazvati snažan rast potražnje za metalima, ističu u MMF-u.

Podsjećaju da bi udio struje proizvedene iz obnovljivih izvora trebao porasti sa sadašnjih 10 na 60 posto, ponajprije u sustavima koji kao pogonsku snagu koriste vjetar, Sunce i hidroenergiju. Udio fosilnih goriva smanjit će se istodobno s gotovo 80 na oko 20 posto.

Fotonaponski sustavi za proizvodnju struje koriste velike količine bakra, silicija, srebra i cinka, a vjetroturbine sadrže željeznu rudu, bakar i aluminij, podsjećaju.

Snažan izvor potražnje za metalima bit će i električna vozila, ističu, podsjećajući da baterija za električno vozilo obično sadrži oko osam kilograma litija, 35 kilograma nikla, 20 kilograma mangana i 14 kilograma nikla, a stanice za punjenje zahtijevaju značajne količine bakra.

U takvim bi uvjetima potražnja za metalima i njihove cijene mogle snažno rasti godinama, upozoravaju u MMF-u.

Tako bi cijena litija mogla porasti s prošlogodišnjih 6.000 dolara na oko 15 tisuća dolara po metričkoj toni u drugoj polovini desetljeća i ostati povišena u većem dijelu idućeg desetljeća, a sličan će skok u idućim godinama bilježiti i cijene kobalta i nikla.

Razvoj rudnika dugotrajan je pak proces i često traje 10 godina pa i dulje, napominju u MMF-u.

S obzirom na prognozirano povećanje potrošnje metala do 2050. godine prema scenariju o neto nultoj emisiji štetnih plinova, aktualna je proizvodnja grafita, kobalta, vanadija i nikla po svemu sudeći nedovoljna i bila bi više od dvije trećine manja od potražnje.

Nedovoljna je i opskrba bakrom, litijem i platinom, koja će za potražnjom kaskati nekih 30 do 40 posto.

Neki metali zahtijevat će više ulaganja a neki bi mogli predstavljati veći problem zbog malih rezervi, ističu u MMF-u. Kompanije bi ih mogle povećati inovacijama u tehnologiji vađenja i pojačanom potragom za nalazištima, sugeriraju.

Rješenje nudi i recikliranje koje se već prakticira u slučaju bakra i nikla, a sve je raširenija praksa i u slučaju litija i kobalta.

Problem je i koncentracija nalazišta u određenim zemljama, naglašavajući rizike mogućih uskih grla u opskrbi u slučaju da ulaganja u proizvodne kapacitete ne prate rast potražnje, ali i moguće geopolitičke rizike.

Demokratska Republika Kongo proizvodi tako 70 posto svjetskog kobalta i sadrži polovinu rezervi tog metala. Njezina je pozicija toliko dominantna da bi nastavak proizvodnje na sadašnjoj razini znatno otežao energetsku tranziciju, ističu u MMF-u.

Slično vrijedi i za Kinu, Čile i Južnoafričku Republiku, vodeće prozvođače drugih metala ključnih za energetsku tranziciju.

Problem je i što rudarenje utječe na okoliš i ubrzava globalno zatopljenje, iako znatno manje nego proizvodnja ugljena i plina. To pak otežava pristup financiranju, pa kompanije moraju poboljšati standarde zaštite okoliša kako bi osigurale ulaganja, sugerira MMF.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, zelena tranzicija, metali, kobalt, litij, bakar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE