GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Srbija da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika

MMF: Srbija da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika
BUDŽET SRBIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2012 / 09:31
Autor: SEEBiz/Blic
BEOGRAD -  Međunarodni monetarni fond predložiće novoj vladi Srbije da razmotri povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) i da sprovede reformu penzijskog sistema, piše "Blic".

List navodi da je imao uvid u preporuke misije MMF-a po povratku iz Beograda u Vašington, koje, između ostalog, sadrže povećanje PDV-a, smanjenje mase plata koje se isplaćuju iz budžeta, povećanje broja poreskih obveznika, kao i smanjenje subvencija.

MMF će doći u Srbiju tek kada bude formirana nova vlada, ali za nastavak aranžmana zahteva postizanje dogovora o tri tačke - rebalansu budžeta za 2012. godinu, usvajanju srednjoročnog programa koji bi smanjio zaduženost zemlje, kao i o ubrzanju strukturnih reformi, navodi  "Blic".

Kako prenosi list, MMF predlaže da nova vlada razmotri mogućnost sprovođenja poreske reforme koja bi podrazumevala smanjenje poreza na dohodak i dobit, dok bi porez na imovinu i PDV trebalo povećati.

"Sledeća vlada trebalo bi da razmotri mogućnost poreske reforme koja bi podrazumevala smanjivanje direktnih poreza (porezi na dobit i dohodak). To bi predviđalo i smanjivanje socijalnih davanja, a povećanje indirektnih poreza (PDV, carine, i akcize) i poraze na imovinu", piše "Blic".

Kako se navodi, tako bi se smanjio deficit budžeta, podigla konkurentnost izvoznog sektora, stimulisalo zapošljavanje i smanjila siva ekonomija.

Reforma je potrebna i da bi obezbedili efikasniji, fer i održiv penzijski sistem, navodi se u preporuci.

Misija objašnjava da bi s ovakvim penzijskim sistemom Srbija imala dve opcije: ili da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika.

U MMF-u smatraju da je druga opcija poželjnija jer bi u suprotnom naša zemlja morala da spusti penzije na društveno neprihvatljiv nivo.

"Za sledeću vladu i parlament biće prioritet da podignu efektivnu starosnu granicu za odlazak u penziju", prenosi "Blic".Tagovi: penzioni fond, budžet Srbije, starosna granica
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE