GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mlakar, Ropuš i Vresk ispitani u sklopu afere Hypo

Mlakar, Ropuš i Vresk ispitani u sklopu afere Hypo
AFERA HYPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2016 / 09:28
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U korupcijskoj aferi u vezi s Hypo Alpe Adria bankom, zbog koje se u Austriji provodi nekoliko procesa, ispitivani su Davorin Mlakar, saborski zastupnik HDZ-a i kandidat za suca Ustavnog suda, Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva te Danijel Ropuš (HSS) iz Novalje. HRT je u posjedu dokumenata koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita lažno predstavljali i Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu.

Mlakar, Vresk i Ropuš u ožujku 2014. pozvani su u središnjicu Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili svaki po 210.000 eura. Prilikom ulaska u banku Mlakar i Vresk su se lažno predstavili. Davorin Mlakar se predstavio kao Damir Dolović dok se Josip Vresk predstavio kao Darko Videš.

- Dakle mi smo došli u banku koja je djelovala sablasno prazno. Malo je djelovalo i neugodno u početku. Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Predstavio sam se kao Gordan Dolović, izjavio je Mlakar HRT-ovom novinaru Draženu Majiću.

Prema zapisniku s tog sastanka Vresk je predstavnicima Hypo banke ponudio lobističke usluge. U zapisniku sa sastanka stoji: Zajedno s Mlakarom spremni su u korist banke utjecati na postupke koji su u tijeku: Šimuni, Expandens i Slavonska banka te se tako oprati u ovom slučaju.

Mlakar je za HRT kazao da je bio na tom sastanku, ali da nije nudio usluge. Vresk je pak kazao da se razgovaralo bez prevoditelja.

Nakon mjesec dana hrvatski su političari ponovo pozvani u Klagenfurt. Vresk se ispričao bolešću dok su Mlakar i Ropuš po dolasku u banku privedeni u policijsku postaju. Tamo ih je policija sučelila s izjavom Austrijanca Alexa Kropiuniga koji im je, tvrdi, u tri navrata isplatio ukupno 630.000 eura.

U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko, izjavio je Kropiunig u policijski zapisnik.

Da su sva trojica primili novac policiji je priznao i Danijel Ropuš. Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja, rekao je Ropuš u zapisnik koji je potpisao.

Sva trojica, Mlakar, Vresk i Ropuš i danas su na svojim političkim i javnim funkcijama. Prostorni plan Grada Paga i dalje je na snazi. Šteta zbog malverzacija u Hypo Alpe Adria Banke austrijske će porezne obveznike koštati 15 milijardi eura.

Tagovi: Davorin Mlakar, Josip Vresk, afera Hypo, Danijel Ropuš
PROČITAJ I OVO
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
ZABRANE
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
BERLIN - Njemačka će u 2022. godini zabraniti usmrćivanje milijuna muških pilića, pokazuje nacrt zakona koji je u srijedu potpisala vlada u Berlinu.
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
BEOGRAD – Življe trgovanje akcijama i rast BELEX indeksa obeležili su dan na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela rast indeksa, ali i daleko manji promet u odnosu na jučer.
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE