GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mladen Bajić: Korupcija nije u padu jer policija ne radi dovoljno, sve je na plećima USKOK-a

Mladen Bajić: Korupcija nije u padu jer policija ne radi dovoljno, sve je na plećima USKOK-a
DRŽAVNI ODVJETNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2011 / 08:07
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Netom prije parlamentarnih izbora, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Saboru će dobiti priliku iskazati podršku Mladenu Bajiću. Naime, na dnevnom redu posljednje sjednice Sabora u ovom sazivu naći će se izvještaj glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu državnih odvjetništava za 2010. godinu. Zastupnicima će sigurno najzanimljiviji biti dio izvješća koji se odnosi na rad USKOK-a, što je i razumljivo, jer je borba protiv korupcije sastavni dio programa i vladajuće stranke i oporbene koalicije. A kako će godišnje izvješće o radu DORH-a biti uvršteno na dnevni red pred kraj sjednice, odnosno pred sam početak službene izborne kampanje, za očekivati je i žustru raspravu o radu USKOK-a.
U svom godišnjem izvješću Saboru, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prilično je jasno naglasio da zaslugu za progon korupcije imaju prvenstveno USKOK, pa i on osobno, a znatno manje policija. Naime, iz godišnjeg Bajićevog izvještaja Saboru proizlazi da je 2010. godine zabilježen pad prijava za organizirani kriminal i korupciju kojima se bavi USKOK. Ukupan broj prijava zanemarivo je manji nego 2009. godine, ali značajno je porastao broj neutemeljenih anonimki za zlouporabe položaja i ovlasti protiv sudaca i državnih službenika, dok su prijave za korupciju u užem smislu te za organizirani kriminal u padu. Međutim, ne radi se o stvarnom padu, zbog čega se u izvješću izražava zabrinutost.

– Svi pokazatelji do kojih dolazimo ukazuju kako korupcijska kaznena djela nisu u padu. Korupcija je nesumnjivo i nadalje prisutna, a nema ni odgovarajuće društvene osude korumpiranih pojedinaca, što sve nameće zaključak kako je razlog pada broja prijava smanjena otkrivačka djelatnost, a ne smanjenje broja ovih djela – navodi se u Bajićevom izvješću.

Rad na velikim antikorupcijskim predmetima ne može biti opravdanje za takvo stanje, istaknuto je u godišnjem izvješću DORH-a. Pritom, u radu na takvim predmetima, »rezultat istraživanja i provođenja izvida od strane državnog odvjetništva«, traže se posebna znanja zbog čega na njima radi više zamjenika USKOK-a, koje često, navodi se u izvješću, koordinira i osobno glavni državni odvjetnik. Pod formulacijom »smanjene otkrivačke djelatnosti« podrazumijeva se ponajprije policija, što se u izvješću i precizira. Upozoravajući kako USKOK može voditi i nekoliko velikih predmeta istodobno, u izvješću Bajić navodi kako je potrebno promijeniti pristup »tijela otkrivanja na srednjoj i lokalnoj razini«.

– Nije za očekivati da 28 dužnosnika USKOK-a uz rad na najsloženijim predmetima koordinira i provodi izvide u svezi otkrivanja i prikupljanja nužnih podataka za svako korupcijsko kazneno djelo. Policija, ali i druga tijela, moraju imati aktivniji pristup u radu na ovom području, navodi se u godišnjem izvještaju u kojem se primjećuje da i neka niža državna odvjetništva imaju pogrešan stav da se ne trebaju baviti kaznenim djelima korupcije.

Doduše, glavni državni odvjetnik u svom je izvješću Saboru pohvalio rad policajaca i poreznih službenika uključenih u uskočke timove, navodeći kako je takva suradnja znatno skratila vrijeme potrebno za prikupljanje dokaza, pa je u ponekim slučajevima na taj način u par dana obavljen posao koji bi se inače radio nekoliko mjeseci.

U svom izvješću Bajić nije ostao dužan ni novinarima. Istaknuvši da su USKOK i DORH u velikim antikorupcijskim predmetima izloženi vrlo strogom sudu javnosti, upozorio je i da su tužitelji često prozivani bez osnova, pa i onda kad još nisu ni primili prijavu, a javnost smatra da su činjenice utvrđene u medijskim izvještajima. Stres zbog složenosti rada, ali i pritiska javnosti, uzrok je poteškoćama u popunjavanju USKOK-a, procijenio je Bajić u svom godišnjem izvješću.

www.novilist.hr
Tagovi: Mladen Bajić, DORH, USKOK, Državno odvjetništvo, policija, korupcija
PROČITAJ I OVO
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE