GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom

Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 13:48
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.

Mnogi od njih, kao i godinama ranije, svoj su smještaj na moru za kraj svibnja i početak lipnja, odnosno praznik Duhova, rezervirali još tijekom zime. Međutim, te je planove ove godine poremetila i osujetila pandemija Covida. Dio rezervacija otkazan je, no dobar dio Bavaraca nije imao namjeru odustati od svojih godišnjih odmora te su se nadali kojem slobodnom terminu tijekom ljeta, piše Glas Istre.

Rijetki su u tome i uspjeli, no najveći broj istarskih kuća i vila za odmor s bazenima, usprkos situaciji, ni ovoga ljeta nije imao previše „rupa“ u svojim kalendarima pa je i početak rujna, kao zamjenski termin za odmor, mnogim nesuđenim lipanjskim gostima djelovao velik poput „jack pota“.

Obitelj Hermann doputovala je u Istru iz Dortmunda, a jedna od glavnih aktivnosti ovog ljeta bilo im je praćenje epidemiološke situacije i držanje palčeva da destinacija u koju putuju zadrži pozitivne trendove i u Njemačkoj ostane što dalje od crvenih lista.

„Nismo se bojali zaraze. Već smo se lani odmarali u istoj kući te smo se, nakon razočaranja u lipnju zbog zatvorenih granica, s odmicanjem ljeta svi radovali još jednom dolasku. Imamo četvero djece i ljetni odmor nam je i želja i potreba. Glavni cilj bio nam je da stignemo pa ako treba i svih deset dana provedemo u dvorištu i bazenu kuće koju smo bukirali. Taj prostor, osim što nudi sve što nam treba za kvalitetan odmor, i djeci i nama pruža i apsolutnu sigurnost. Prilike su i bolje nego što smo mogli zamisliti pa uživamo u boravku u kući.

Mogli smo si priuštili i puno drugih stvari poput odlaska u restorane, vožnje brodom i obilaska Pule. Pravi i zasluženi odmor“, sa zadovoljstvom su komentirali njemački gosti koji su večer prije povratka kući na pulskoj rivi snimali posljednje suvenir fotke kojima će se pohvaliti na društvenim mrežama i koje će im biti uspomena na ovogodišnje ljetovanje.

Za razliku od ovih gostiju, mnogi su turisti ovog ljeta „prinudno“ otkrili Hrvatsku i posebno Istru nakon što su zemlje u koje uobičajeno odlaze tijekom sezone, za njih bile zatvorene ili previše rizične. Tražeći kvalitetan i siguran smještaj u zanimljivoj destinaciji, otkrili su i ponudu smještaja u istarskim luksuznim kućama i vilama za odmor.

„U moru loših vijesti koje smo imali ove godine, pojavile su se i one dobre. Jedna od takvih je da smo ove godine dobili jedan sasvim novi segment gostiju. Govorimo o vrlo mladim gostima iz starosne skupine između 25 i 40 godina koji su platežno vrlo sposobni , ali su isto tako vrlo zahtjevni kad je u pitanju razina kvalitete i usluga. Radi o gostima iz zemalja u kojima se, u kontekstu tog segmenta turizma koji obuhvaća kuće za odmor i luksuzne vile s bazenima, nikada nismo dovoljno promovirali. Tu prije svega mislim na Beograd i Novi Sad te na Budimpeštu, Bratislavu i Prag“, govoreći o toj temi kazao nam je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Mnogi su, dodaje on, tržišta Srbije, Češke i Slovačke doživljavali kao tržišta srednje i niže platežne moći te zbog toga u kontekstu priče punjenja luksuznijih turističkih kapaciteta nisu ozbiljnije ni računali s tim gostima.

„Međutim, ove sezone smo u značajnom broju dobili upravo te mlade goste koji su prethodnih godina ljetovali u Ibizi, Mallorci ili Azurnoj obali. Budući da su ovog ljeta te destinacije ostale nedostupne, odabrali su Istru. I to je dobro. Imali su se prilike upoznati s našom ponudom, a sudeći prema reakcijama, za mnoge je to bilo pozitivno otkriće.Treba vjerovati da će nam se i narednih godina vraćati“, kaže Ivošević.

Otkriva kako je ovoga ljeta analizirao 330 vila koje se nalaze u unutrašnjosti Istre. Jedan od rezultata analize je zaključak kako su i popunjenost i cijena koju ti smještajni kapaciteti postižu daleko iznad svega onoga što se ostvarivalo u blizini mora. Nadalje, cijene smještaja koje su gosti spremni platiti, na gornjoj su granici onih koje slični objekti postižu u vodećim europskim odredištima za tu vrstu turizma kao što su Toscana ili spomenuta Azurna obala.

„Prema toj analizi, prosječna tjedni najam vile s dvije sobe u sezoni iznosi 1.870 eura, za vilu s tri sobe treba izdvojiti oko 2.450 eura, za onu s četiri sobe prosječna cijena je 3.500 eura. Za one s pet i više soba tjedno prosječno treba izdvojiti oko 4.200 eura, kaže Ivošević.

Direktor TZ Istre naglašava kako toliko snažan i uspješan zamah te priče ne bi bio moguć bez okvira koji daje razvoj mreže lokalne turističke infrastrukture od otvorenih vrata kušaonica i podruma istarskih uljara i vinara do ponude raznih adrenalinskih sadržaja ili otkrivanja mreže biciklističkih staza.

„Pristigli gosti otkrili su da mogu uživati u luksuznom odmoru u jednom ruralnom i inspirativnom okružju, da nismo preizgradili unutrašnjost Istre i da mnoge od lokacija na kojima se nalaze zapravo nude potpunu privatnost i izoliranost, ali i maksimalni komfor. I to je to, recept za uspjeh! - zaključuje Ivošević.

Tagovi: Istra, unutrašnjost Istre, srpski turisti, Denis Ivošević
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE