GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mitsubishi ulaže 576 milijuna eura u razvoj njemačkih vjetroelektrana na moru

Mitsubishi ulaže 576 milijuna eura u razvoj njemačkih vjetroelektrana na moru
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2013 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Japanski Mitsubishi najavio je u srijedu da će uložiti 576 milijuna eura u povezivanje četiri njemačke vjetroelektrane na moru s energetskom mrežom na kopnu, čime ulagači napokon signaliziraju interes za njemačko okretanje obnovljivim izvorima energije.
Njemačka odluka o napuštanju nuklearne energije potaknula je potrebu za milijardama eura ulaganja u osuvremenjivanje energetske mreže i za potporu pojačanoj upotrebi obnovljivih izvora energije, poput vjetra.

Dosada ulagači nisu pokazali prevelik apetit za takva ulaganja, s obzirom na brojne regulatorne prepreke.

Sporna točka bila je u prvom redu odgovornost za eventualno kašnjenje u povezivanju vjetroelektrana na moru s energetskom mrežom na kopnu. Vlada u Berlinu riješila je u studenom taj problem prebacivanjem dijela rizika na njemačke porezne obveznike.

Potrebna su ukupno četiri visokonaponska kabla koji će povezati četiri vjetroelektrane u njemačkom dijelu Sjevernog mora s mrežom na kopnu.

"Zaključenje tih inovativnih transakcija trajalo je dvije godine a realizirane su u tijesnoj suradnji s energetskim regulatorom Bundesnetzagentur", kazao je Eelco de Boer, financijski direktor operatera nizozemske energetske mreže TenneT kojem je povjeren posao postavljanja kablova.

TenneT je 2009. kupio od njemačkog E.ON-a visokonaponsku mrežu i mora prikupiti novac za gradnju novih energetskih veza. Samo u Njemačkoj potrebno je nekih 3.000 kilometara novih visokonaponskih mreža.

Njemačka planira do 2020. više od 10.000 megavata instaliranih kapaciteta vjetroelektrana, odnosno 35 tisuća megavata do 2030. kako bi nadoknadila 20.500 megavata nuklearnih kapaciteta koji će biti isključeni iz mreže do kraja 2022.

Iz TenneTa su u srijedu priopćili da će Mitsubishi kupiti 49 posto udjela u visokonaponskim kablovima u Sjevernom moru čija će ukupna vrijednosti iznositi 2,9 milijardi eura.

Ukupni će proizvodni kapacitet četiri vjetroelektrane iznositi 2,8 gigavata, što znači da će biti veći od kapaciteta dva prosječna nuklearna reaktora.

Tagovi: vjetroelektrane, Njemačka, Mitsubishi
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE