GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Misija MMF-a danas u Srbiji o aranžmanu iz predostrožnosti i budžetu za 2012

Misija MMF-a danas u Srbiji o aranžmanu iz predostrožnosti i budžetu za 2012
FINANSIJSKA DISCIPLINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2012 / 12:35
Autor: SEEbiz/Tanjug
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stigla je danas u Beograd na razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije, potvrđeno je Tanjugu u kancelariji stalnog predstavnika Fonda.

U razgovorima predstavnika Misije MMF i Vlade Srbije trebalo bi da budu razjašnjene sve nedoumice o aranžmanu iz predostrožnosti i budžetu za 2012.

Stalni redstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik najavio je ove nedelje da će sa predstavnicima Vlade u Beogradu biti razgovora o načinima da budu otklonjena odstupanja od dogovorenog nivoa budužetskih garancija i zaduživanja države u 2012

Lisovolik smatra da Srbija ima malo prostora za menjanje dogovorene politike, a ukoliko želi da ide putem održivog rasta to može da joj bude veliki problem.

Lisovolik je upozorio da su nova zaduživanja Srbije u budžetu u 2012. planirana za više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad dogovorene granice, što je oko 300 miliona evra (oko 30 milijardi dinara).

Uz podsećanje da je krajem decembra prošle godine završena prva revizija aranžmana iz predostrožnosti i da je u januaru 2012. trebalo da usledi ocena te revizije, Lisovolik je rekao da je odluka o tome odložena, jer se Vlada Srbije nije držala dogovora u delu koji se odnosi na planirani nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP, a odstupljeno je i od dogovorene visine deficita budžeta.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić ove nedelje je izrazio uverenje da će prilikom razgovora s delegacijom MMF biti razjašnjene sve nedoumice oko aranžmana iz predostrožnosti i budžeta za 2012.

Nikezić je podsetio da su osnovni parametri budžeta za 2012. koji su dogovoreni s MMF i ispoštovani, kao što su deficit bužeta od 4,25 odsto BDP, visina javnog duga, ukupni prihodi i rashodi državne kase...

"Ostale tačke koje nisu usaglašene su nekoliko investicionih projekata značajnih za Republiku Srbiju, a jedan od njih je dokapitalizacija Komercijalne banke. Očekujem da ćemo prilikom posete Misije MMF razrešiti i te male nesuglasice i da će aranžman iz predostrožnosti dobiti pozitivnu ocenu u punom obimu", rekao je Nikezić.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić smatra da je izuzetno važno da Vlada Srbije i MMF ulože dodatne napore, kako bi se usvojila revizija stend baj aranžmana iz predostožnosti.

Srbija ima aktivan aranžman sa MMF, kojim se smanjuju rizici za zemlju na međunarodnom finansijskom tržištu, omogućava jeftinije finasiranje javnog duga i stabilnost deviznog tržišta, rekao je Šoškić novinarima početkom nedelje.

"Nama je taj aranžman u interesu, pogotovo u 2012. koja nosi niz neizvesnosti na međunarodnom ekonomskom i političkom planu i predstavlja izbornu godinu u Srbiji", kazao je Šoškić.

Kancelarija MMF u Beogradu saopštila je 20. januara da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena, jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

Vlada Srbije i MMF su krajem septembra 2011. godine dogovorili kreditni aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,1 milijardu evra.

Prema dogovorenom programu, budžetski deficit Srbije u 2012. trebalo bi da bude 4,25 odsto BDP, a rast 1,5 odsto, ali će, prema najavi Lisovolika, MMF tu procenu rasta MMF korigovati naniže.

Tagovi: budžet Srbije, aranžman iz predostrožnosti
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE