GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi žele veći utjecaj u Končaru

Mirovinski fondovi žele veći utjecaj u Končaru
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2014 / 14:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar je kompanija s mnogo većim potencijalom nego što je dosad bilo iskorišteno. Hoće li to mirovinski fondovi znati prepoznati? Vlada, naime, prodaje 22,82 posto Končar-Elektroindustrije kako bi spasila Petrokemiju, a najizgledniji su kupci mirovinci. Tako se bar šuška.
Četiri obvezna mirovinska fonda, koja vode Dinko Novoselec (AZ fond), Petar Vlaić (Erste Plavi), Dubravko Štimac (PBZ Croatia osiguranje) i Damir Grbavac (Raiffeisen fond), trenutačno drže zajedno 23,2 posto dionica Končara, piše Lider.

S državnim bi paketom imali visokih 46 posto. U Končaru bi svakako mogli tražiti više: svog čovjeka zaduženog za financije, bolje rezultate, racionalnije poslovanje i dinamičnije upravljanje. Jer, što je njihov utjecaj veći, dublje žele ulaziti, više kopaju i više traže.

A uskoro će moći 'upucavati' i još više kapitala u kompanije u kojima su prisutni, što ide u prilog njihovom financijskom potencijalu. Novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima, koji je u veljači stupio na snagu, to im omogućuje. Naime, jedna od glavnih novosti Zakona povećanje je limita za stjecanje udjela u društvima s 10 na do 20 posto (samo za dionice iz prve kotacije). Za manji dio portfelja, uza strogo definirane uvjete, omogućuje se i stjecanje većinskog vlasništva. Pravilnici koji će to olakšati očekuju se do kraja ljeta.

Dakle, mirovinci bi mogli postati 'zaigraniji'. S obzirom na malo i plitko hrvatsko tržište, što im uostalom preostaje? Imaju mnogo novca, ukupna imovina iznosi im 62,4 milijarde kuna (doduše, čak 72,3 posto ukupnog portfelja uloženo je u državne obveznice, a tek 10,6 posto u dionice) i preveliki su za malu Hrvatsku. To ih tjera da pronađu nekoliko dobrih i dovoljno velikih tvrtki s potencijalom koje nisu u potpuno privatnim rukama, kakvih u Hrvatskoj ima malo, a onda i da traže veći utjecaj.

Vlaić iz Erste Plavog smatra da bi svakako bilo lakše kada bi mogli kupovati do 20 posto dionica kompanija, iako, načelno misli da bi mirovinski fondovi trebali biti portfeljni ulagači. No svjestan je da u Hrvatskoj takvo što nije u potpunosti izvedivo.

- Ako želimo imati veći udio u hrvatskim dionicama, a to želimo jer smo hrvatski mirovinski fond i u krajnjoj liniji želimo poticati ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, s obzirom na svoju veličinu vrlo brzo postižemo vlasničke udjele koji nas transformiraju iz portfeljnih u strateške ulagače. S druge strane, činjenica je da su dionice hrvatskih kompanija ipak manje likvidne, što jednom kad se ulaganje u neku kompaniju i ostvari djelomično otežava izlazak iz vlasničke pozicije - pojašnjava Vlaić.

Tagovi: Končar EI, mirovinski fondovi, Erste Plavi, Petar Vlaić, Raiffeisen OMF, AZ OMF
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE