GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi o izbacivanju iz nadzornih odbora: Nitko nas nije konzultirao

Mirovinski fondovi o izbacivanju iz nadzornih odbora: Nitko nas nije konzultirao
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2018 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povodom prihvaćanja paketa mirovinskih zakona na današnjoj sjednici Vlade, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističe u svom reagiranju kako dio predloženih zakonskih rješenja nije bio raspravljan u radnim skupinama, niti su ga predstavnici mirovinske industrije zaprimili u danas predstavljenom obliku.

- Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalaže se za transparentnost poslovanja i stoga nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje svojeg predstavnika u nadzorne odbore mirovinskih društava, iako ne vidimo opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu. Valja istaknuti da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzimaju i odgovornost, a ne samo nadzor, pa apeliramo da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti - ističe se u priopćenju Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Što se tiče predložene odredbe da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari, u Udruzi smatraju „kako se na taj način stvara nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima, te se uskraćuje pravo koje imaju drugi vlasnici dionica".

„Predstavnici mirovinskih fondova svojim su odgovornim sudjelovanjem u radu nadzornih odbora doprinijeli razvoju tvrtki, pri čemu su taj posao radili i rade bez ikakve naknade, a istovremeno su preuzimali punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom. Jedna od zadaća društava za upravljanje mirovinskim fondovima jest i poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva, što uključuje poticanje razvoja tržišta kapitala, a ujedno time i razvoja tržišta rada. Mirovinski fondovi svojim radom u Nadzornim odborima su doprinijeli transparentnosti izvještavanja istih tvrtki kao i razvoju korporativnog upravljanja", navodi se u priopćenju UMFO-a., uz napomenu kako „nije dobro da se politika uključuje u donošenje poslovnih odluka za koje je nužna stručnost i upućenost u tematiku, pa se nadamo kako predložena zakonska rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova koji moraju voditi računa prije svega o svojim članovima i njihovim interesima".

Tagovi: mirovinski fondovi, mirovinska reforma, Marko Pavić, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava
PROČITAJ I OVO
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
PRETRAGA GOOGLEA
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
ZAGREB - S obzirom na to da je pandemije COVID-19 imala negativan utjecaj na sve sfere života i poslovanja, oči javnosti uprte su u najvažniji segment hrvatskog gospodarstva - turizam.
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
SLADOLED
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
RIM - Talijani su izlazak iz izolacije proslavili svojom omiljenom slasticom - sladoledom.
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
HRANA
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
ZAGREB - Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma i zobi te mandarina.
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
TURIZAM
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
LISABON - Portugal i Britanija razgovaraju o uspostavi zračnog koridora koji bi britanske turiste po povratku kući poštedio karantene zbog Covida 19, izjavila su dva upućena portugalska izvora.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon znatnog rasta cijena dionica prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE