GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi o izbacivanju iz nadzornih odbora: Nitko nas nije konzultirao

Mirovinski fondovi o izbacivanju iz nadzornih odbora: Nitko nas nije konzultirao
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2018 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povodom prihvaćanja paketa mirovinskih zakona na današnjoj sjednici Vlade, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističe u svom reagiranju kako dio predloženih zakonskih rješenja nije bio raspravljan u radnim skupinama, niti su ga predstavnici mirovinske industrije zaprimili u danas predstavljenom obliku.

- Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalaže se za transparentnost poslovanja i stoga nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje svojeg predstavnika u nadzorne odbore mirovinskih društava, iako ne vidimo opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu. Valja istaknuti da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzimaju i odgovornost, a ne samo nadzor, pa apeliramo da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti - ističe se u priopćenju Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Što se tiče predložene odredbe da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari, u Udruzi smatraju „kako se na taj način stvara nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima, te se uskraćuje pravo koje imaju drugi vlasnici dionica".

„Predstavnici mirovinskih fondova svojim su odgovornim sudjelovanjem u radu nadzornih odbora doprinijeli razvoju tvrtki, pri čemu su taj posao radili i rade bez ikakve naknade, a istovremeno su preuzimali punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom. Jedna od zadaća društava za upravljanje mirovinskim fondovima jest i poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva, što uključuje poticanje razvoja tržišta kapitala, a ujedno time i razvoja tržišta rada. Mirovinski fondovi svojim radom u Nadzornim odborima su doprinijeli transparentnosti izvještavanja istih tvrtki kao i razvoju korporativnog upravljanja", navodi se u priopćenju UMFO-a., uz napomenu kako „nije dobro da se politika uključuje u donošenje poslovnih odluka za koje je nužna stručnost i upućenost u tematiku, pa se nadamo kako predložena zakonska rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova koji moraju voditi računa prije svega o svojim članovima i njihovim interesima".

Tagovi: mirovinski fondovi, mirovinska reforma, Marko Pavić, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE