GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinski fondovi: Budući umirovljenici mogu biti mirni

Mirovinski fondovi: Budući umirovljenici mogu biti mirni
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) priopćila je u srijedu kako će oni koji imaju još dosta do mirovine osjetiti učinke oporavka nakon "koronakrize", a koji su na pragu mirovine bit će prebačeni u najmanje rizične kategorije.

UMFO ističe da članovi mirovinskih fondova nemaju razloga za zabrinutost jer će svi oni koji do mirovine imaju duže razdoblje pred sobom osjetiti koristi oporavka, a oni koji su neposredno pred mirovinom automatski su prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova, koja je najmanje osjetljiva na tržišne oscilacije.

"Mislimo da će naposljetku i ova kriza pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan", smatraju u UMFO-u.

UMFO podsjeća da smo u zadnjem desetljeću prošli kroz nekoliko velikih globalnih kriza, ali da su se tržišta po njihovom završetku oporavila te da pritom rezultati mirovinskih fondova u svih ovih osamnaest godina rada pokazuju dobre prosječne prinose za njihove članove.

Kažu da su spremni poduprijeti gospodarstvo, kao što su to činili i do sada.

"Vjerujemo da i ubuduće možemo biti značajan čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini", kaže se u priopćenju UMFO-a.

Navode kako je njihova prvenstvena zadaća odgovorno upravljanje sredstvima svojih članova, ali i odgovornost prema široj zajednici te podrška hrvatskom gospodarstvu.

"U ovim izvanrednim okolnostima i situaciji na globalnim tržištima kapitala koja su reagirala na pojavu i epidemiju korona virusa COVID -19, pad gotovo svih klasa imovine neminovno je imao utjecaj i na ulaganja domaćih mirovinskih fondova. Važno je naglasiti da ulaganja mirovinskih fondova treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju te će ih uvijek biti", kaže se u priopćenju.

Tagovi: Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, mirovinski fondovi, mirovine, mirovinski sustav
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE