GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MIP: Pernaru ostaje imunitet, no odričemo se njegova diskursa

MIP: Pernaru ostaje imunitet, no odričemo se njegova diskursa
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2016 / 16:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odlučilo je u srijedu da neće skidati imunitet zastupniku Ivanu Pernaru, držeći se svojeg načela da odobrava skidanje imuniteta kad to traže DORH ili sud, ne i privatni tužitelji, u ovom slučaju HRT-ov novinar Aleksandar Stanković.

Stanković Pernara tuži zbog kaznenog djela uvrede, jer ga je na facebooku nazvao "moralnom nakazom, idiotom, smećem u službi režima, nulom od novinara", rečeno je na sjednici MIP-a koji po treći put odlučuje o Pernarovu imunitetu, nakon predmeta Hanžeković i grafiti.

Na sjednici je Pernar ponovno pokušao voditi glavnu riječ, ali ga je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) sveo u poslovničke okvire. Sjednica nije sazvana da bi vi obrazlagali cijeli kontekst i tužbu, budite u okviru, poručio je Tušek Pernaru koji je, čitajući Stankovićevu poruku MIP-u davao o njoj razne opaske i tumačenja.

Gotovo svi članovi Odbora, izuzev HDZ-ova Tomislava Klarića, suglasili su se da se MIP treba držati uhodanih principa i načela, dakle ne odobriti da se protiv Pernara vodi kazneni postupak dok mu traje mandat.

Pernara su pozvali da ne vrijeđa druge osobe, odnosno da zbog takvih stvari više ne dolazi na Povjerenstvo. Imunitet nije osmišljen da bi štitio bilo koga tko vrijeđa na osobnoj razini, takvo ponašanje ne zaslužuje zaštitu, istaknuo je Klarić.

Turina Pernaru: Nedostaje Vam kućnog odgoja

Razmislite o svom političkom djelovanju, vaš način percepcije politike nije dobar, preporučio je Pernaru SDP-ov Darko Parić uz upozorenje da ga podignute tužbe čekaju kad mu završi mandat. Dakle, za četiri godine ili prije, dugoročno niste dobili ništa, rekao mu je Parić.

Nada Turina Đurić (HNS) spočitava Pernaru da slobodu i demokraciju shvaća nakaradno. "Vama zapravo nedostaje kućnog odgoja, što mi u Saboru ne možemo ispraviti, ili nešto drugo s vama nije u redu. Po treći put ste tema sjednice, šaljete lošu poruku mladima za koje tvrdite da ih predstavljate", rekla mu je HNS-ova zastupnica.

Ni Goran Maras (SDP) ne podržava vrijeđanje građana po bilo kojoj osnovi, ali naglašava kako je očito da će se neke prakse u MIP-u morati preispitivati. Vraćajaći se na prethodni DORH-ov zahtjev da se Pernaru skine imunitet zbog ispisivanja grafita, Maras je ponovio da DORH u tom slučaju nije trebao pokrenuti kazneni postupak s obzirom na malu društvenu štetu.

Na to se nadovezao Damir Felak (HDZ) ističući kako je očekivao da Pernar sam zamoli da mu se skine imunitet. Ne vidim čemu se skrivati, uostalom zašto je na cjedilu ostavio dvojicu kolega koji su bili s njim, a on se skriva iza imuniteta, "bocnuo" je Felak kolegu.

Ne trebate moliti, i da tražite ne bismo vam skinuli imunitet, no odričemo se takvog diskursa i javnog djelovanja s takvim riječima, rekao je Tušek Pernaru koji je odluku da mu mandat ostaje dočekao s uzdignutom šakom.

Stajalište MIP-a formalno još treba potvrditi Sabor.

MIP je od Odbora za zakonodavstvo zatražio vjerodostojno tumačenje zakona o izboru zastupnika, kako bi se utvrdilo pripada li HDSSB-ov saborski mandat Dinku Buriću, koji je na stranačkoj listi dobio više od 10 posto preferencijalnih glasova, ili Josipu Salapiću koji je voljom stanke u Saboru zamijenioca.

Glavaš je pak najavio da će, ako zakonodavstvo dade za pravo Buriću, povući zahtjev za mirovanjem mandata i vratiti se u Sabor.

Tagovi: Aleksandar Stanković, Ivan Pernar, Gordan Maras, Branimir Glavaš
PROČITAJ I OVO
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
PRUGE
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
BEOGRAD - Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Reč je modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju.
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE