GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna i to, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu, po kamatnoj stopi od svega 0,2 posto.

Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijednih trezoraca s rokom dospijeća od godine dana.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 1,1 milijardu kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana potkraj lipnja.

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u lipnju, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 84 milijarde kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.

Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 983 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna.

O datumu sljedeće aukcija Ministarstvo financija naknadno će izvijestiti.

Tagovi: Ministarstvo financija, trezorski zapisi, trezorci
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi nastavili višednevni pad, spustivši se čak i ispod razina koje su bili zabilježili na početku ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, jer su pod pritiskom oštrih korekcija cijena dionica na europskim burzama dok investitori strahuju od moguće recesije.
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
U PLUSU
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
ZAGREB - Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 22. rujna ove godine povukla 8,22 milijarde eura, što je 76,6 posto dodijeljenih sredstava iz EU fondova, dok je državni proračun u plusu za 67,2 milijarde kuna, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.
Wall Street prekinuo negativni niz
NAPOKON RAST
Wall Street prekinuo negativni niz
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
ZAGREB - Novi pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz dramatično slabiji promet nego jučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE