GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna i to, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu, po kamatnoj stopi od svega 0,2 posto.

Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijednih trezoraca s rokom dospijeća od godine dana.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 1,1 milijardu kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana potkraj lipnja.

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u lipnju, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 84 milijarde kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.

Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 983 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna.

O datumu sljedeće aukcija Ministarstvo financija naknadno će izvijestiti.

Tagovi: Ministarstvo financija, trezorski zapisi, trezorci
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE