GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce

Ministarstvo financija izdalo 1,1 milijardu kuna vrijedne trezorce
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna i to, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu, po kamatnoj stopi od svega 0,2 posto.

Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijednih trezoraca s rokom dospijeća od godine dana.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 1,1 milijardu kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana potkraj lipnja.

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u lipnju, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 84 milijarde kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.

Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 983 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna.

O datumu sljedeće aukcija Ministarstvo financija naknadno će izvijestiti.

Tagovi: Ministarstvo financija, trezorski zapisi, trezorci
PROČITAJ I OVO
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
MOST
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
ZAGREB - Dnevno prosječno 12 tisuća, a ukupno čak 775 tisuća. Toliko je vozila, od njegova otvorenja 26. srpnja, dosad prošlo Pelješkim mostom, a iako, naravno, znamo da od Brijeste do Komarne i obrnuto nisu išli samo Hrvati, broj je to ekvivalentan svakom trećem registriranom vozilu u Lijepoj našoj.
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
POLJOPRIVREDA
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom troškova u poljoprivredi, a bilježila je i dvoznamenkasti rast cijena poljoprivrednih proizvoda, tek nešto blaži od europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago porasli, prekinuvši višednevni uzastopni pad, no na tjednoj razini su pretrpjeli gubitke veće od tri posto.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše recesije, dok je dolar znatno oslabio prema euru i britanskoj funti.
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već sedmi put u posljednjih osam dana, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke izazvati recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE