GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minimalan pad indeksa cijena nekretnina

Minimalan pad indeksa cijena nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2015 / 09:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tražene cijene nekretnina nisu se u ožujku jako mijenjale (-0,2% na mjesečnoj, odnosno -0,1% na godišnjoj razini), pokazuje Indeks cijena nekretnina kojeg izrađuje CentarNekretnina.
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava. Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, dok na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici rastu.
 
Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u ožujku 2015. niže su za svega 0,1% u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na ožujak 2014.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku iznosila je 1.582 eura/m2, što je isto kao i u veljači, a 1,1% više u odnosu na ožujak 2014. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je samo u gradskoj četvrti Podsused i to za 1,7%. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.139 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.003 eura/m2.  Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u ožujku iznosi 1.129 eura/m2.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-2,1%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču cijene su niže za 0,4%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u ožujku je iznosila 1.525 eura/m2 što je 0,4% manje nego prethodnog mjeseca, a 3,1% manje u odnosu na ožujak 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 1,5% i iznosi 2.005 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ožujku je iznosila 2.598 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.209 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u ožujku iznosila 2.173 eura/m2.

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.677 eura/m2 te Zadarskoj županiji s 1.712 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,2% i iznosi 1.577 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 1,4%. Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na veljaču niža za 0,4% i iznosi 2.163 eura/m2.

U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u ožujku iznosila 1.581 euro/m2, što je 1,3% niže nego u veljači, dok je u Zadru iznosila 1.976 eura/m2, odnosno 3,1% više u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tražene cijene nekretnina, cijene nekretnina, tržište nekretnna, Zagreb, Medveščak, Dubrovnik, apartmani
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE