GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mimikrija: Samo nas Kerumov Isus može spasiti od Vatikana

Mimikrija: Samo nas Kerumov Isus može spasiti od Vatikana
SVIJET ZAVARAVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2011 / 13:35
Autor: Daniel Bele
KOLUMNA - Je li moguće da su znanstvenici na pragu otkrića pozadine nesavjesnosti političara? Je li pojam 'Hrvata katolika' doživio vlastitu ironiju, nakon popularnosti koja ga  učinila nezaobilaznim klišejom pravednika? I napokon, hoće li nam medijski mogul među primatima pokazati kako konstruktivno mrziti?
Francuski su znanstvenici ovih dana objavili kako je tajna leptira 'transformera' napokon razjašnjena. Naime, kopiranjem boja drugih vrsta, ovi leptiri  ‘mogu zavarati predatore i uvjeriti ih da su pripadnici druge vrste koja je groznog okusa', tvrde mediji. Ovaj znanstveni iskorak potaknuo je hrvatske teoretičare suvremene tuzemne gluposti na nevjerojatan napredak u shvaćanju domaćih političara. Doduše, naši nas političari ne moraju uvjeravati u svoju grozotu. A i obzirom da je preživljavanje na ovom 'visokom stupnju razvoja' mjesto prehranom manifestirano osjećajem vlasti kao zamjenom za vlastitu (bez)vrijednost, inverznom logikom zaključeno je kako političari svojom mimikrijom nastoje postići upravo suprotno - ljude privući k sebi. Da bi ih na osnovu njihova povjerenja obezvrijedili. Za vlastite probitke, naravno. Pritom ne treba zaboraviti da je političarima takvo ponašanje sasvim prirodno, pa jednako kao i leptiri vlastite mimikrije nisu ni svjesni.

Nadalje, prema pisanju medija, ovaj fenomen moguć je na osnovu 'Supergena' koji ne mutira već se 'prenosi s generacije na generaciju, umjesto da se rekombinira kao što je pravilo kod drugih gena’. Stoga je prilično jasno kako je stranačka boja našim političarima samo pomoćna nijansa u spektru urođenog modusa zavaravanja.

No, ako je narod i naivan, to mu ne nedostaje želja za životom, a preostaje tek snalažljivost. U tomu smo, tvrde teoretičari, najviše nalik moljcima, koji su potamnili krila kako bi opstali u čađavim industrijskim gradovima. Ali ulogu crnog pod noktima od rada za preživljavanje, u nezaposlenom narodu utjelovljuju tek ironija i sarkazam.
Napokon, postavlja se pitanje kako je došlo do ovakva probijanja granica u mišljenju naših teoretičara? Odgovor se možda nalazi u činjenici da je ulaskom Hrvatske u rat s Vatikanom konjska oglavina u našeg naroda sve labavija. Te je po padu koprene sa naših vjerni(čki)h očiju pojam darvinizma možda dobio svoju šansu.

Ako je tomu tako, usporedbe s našim dalekim susjedima iz hranidbenog lanca postale su neizbježne. Krenemo li od bližih susjeda, dobro je poznato kako je konjska plahovitost i neobuzdanost žudnje u uskoj vezi s mladom hrvatskom čežnjom za odgovorom na zauvijek neodgovoreno pitanje: zašto moramo voditi ovakve živote? Jer kad bi to saznali,  možda bi ga barem nakratko mogli obojiti smislom. I tako, malo pomalo, probiranjem po hranidbenom lancu mjesto dojučerašnjoj krunici, naišlo se i na leptire čija je vizualna veza s političarima, budimo iskreni, jako dobro zamaskirana. Puk će se, kao što je već navedeno, morati zadovoljiti paralelom s moljcima.

Međutim, i naši majstori mimikrije zagazili su stranputicom. Jer rat s Vatikanom osim teoretičarima, pomogao je i običnu puku da se otarasi oglavine, a potom i orme. Kakva tragedija nakon tolikih sredstava uloženih u mir s Vatikanom i pobjedu na izborima!?! Jer da Papa i poželi ponovno doći, mi si to ne možemo priuštiti!

No, snalažljiva Vlada i ovaj bi slučaj nekako preokrenula u svoj probitak, samo da ih nije dočekao novi udarac! Jedan nimalo zagonetni dječak zarobljen u tijelu odrasla muškarca, novaca 'pun ko brod', odnosno jahta, svim snagama okomio se na njih. Nakon što mu je oduzeta igračka, medijski mogul potrudio se osporiti naš kredibilitet turističke destinacije, ali i nacije uopće. Prijetnje na početku nisu bile ozbiljno shvaćene od strane teoretičara (hej Darwine, wtf is 'mogul' enivej!?!). Izgledalo je da ih se možemo otarasiti po obrascu iz srpskih filmova, kao primjerice 'čičine'reakcije na samilost iz naroda, kada se želio prošvercati autobusom:

- Pusti čiču, sreće ti! Nećeš da propadneš zbog dve banke! Vidiš da je sirotinja!
- Ma ko bre sirotinja!?! Jel ja!?! Daj pet karata! Pa da vidimo ko je sirotinja!

Eto, tako smo se i mi nadali da će carina biti, pa i višestruko, plaćena. No, epilog nas je nemalo iznenadio!  Jer mogul je, kako kaže, svoju pravicu dokazao na hrvatskom sudu, istom posramljujući 'hat trick' našeg ministarstva vanjskih poslova. Koliko je ovakva presuda utkala put našim drugim susjedima u takvim aspiracijama, dokazuje nesretan slučaj Ferrarija koji je također poželio zaploviti našim morem.

Nedvojbeno dotučena ovim udarcem ispod pojasa, Vlada je na koljenima. Logično je za očekivati povratak pod crkvene skute. A čini se da se po oprost ovoga puta krenulo zaobilaznim putem. Surađujući naime, s najintrigantnijim suvremenim graditeljem skulptura. Velebnost statue na Marjanu doista bi nam mogla zavrijediti oprost Vatikana!

Naposljetku, bez obzira na napretke u znanosti i shvaćanju svijeta koji nas okružuje, Hrvatu mesojedu besjeda ipak neće nedostajati. Na samom pragu pomirenja Hrvata s katolikom unutar sebe, naš je čovjek ponovno stavljen pred gotov čin neizvjesnosti. I hoće li zavrijediti kraljevstvo nebesko, ostaje upitnim!Tagovi: Vatikan, Željko Kerum, Vlada RH, mimikrija, Željko Mitrović, Katolička crkva
PROČITAJ I OVO
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
OSTAVKA
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
NEW YORK - Warren Buffett podnio je ostavku na mjesto povjerenika Zaklade Billa i Melinde Gates.
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SPORNA METODOLOGIJA
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SOLNA - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) cijelu obalu stavio u narančastu zonu, a brojke su u zelenom.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Azijska su tržišta u četvrtak bila pomiješanog sentimenta jer su investitori dali oduška nakon recentnog rasta, dok pokušavaju procijeniti kada će Federalne rezerve početi ukidati svoj ogromni program monetarnog ublažavanja.
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu cijene dionice Tesle.
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE