GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milardović: Dvije kolone sjećanja sramota za hrvatsko društvo

Milardović: Dvije kolone sjećanja sramota za hrvatsko društvo
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2013 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije kolone sjećanja u Vukovaru sramota su za hrvatsko društvo i državu, smatraju analitičari koji su izrazili žaljenje što je do podjela koje postoje u društvu došlo i na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Politolog Anđelko Milardović rekao je Hini da su dvije kolone sjećanja u Vukovaru sramota za hrvatsko društvo i državu te da se danas pokazala sva dubina podjela u hrvatskom društvu.

"Kome to ide na ruku, tko instrumentalizira i tko upravlja tim podjelama", upitao se.

Po njegovom mišljenju, hitno treba zaustaviti sve radikalizme u društvu - one iz oporbe, parlamentarne i izvanparlamentarne. Ali, dodao je, treba zaustaviti i radikalne poteze vlasti koja bi u demokraciji trebala imati dijalog sa svima uključujući i one s radikalnim stavovima. Zapitavši se kakvu sliku sami o sebi šaljemo svijet, Milardović smatra da smo se bar jedan dan u godini mogli okupiti oko neke proklamirane vrijednosti.

Povjesničar Davor Pauković rekao je da je današnji dan u Vukovaru samo nastavak onoga što se u tom gradu događa zadnjih mjeseci, iako su neki najavljivali da na Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine neće stvarati podjele. Žalosnim smatra da podjele postoje i na taj dan ocjenivši to posljedicom neuspjeha politike suživota u Vukovaru. "Žalosno je da se to ispoljava i na današnji dan te da nema nikakve suvisle ideje na koji način izaći iz tog začaranog kruga. Pogotovo u kontekstu referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma za koji je potpise počeo prikupljati Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara", rekao je Pauković.

Povjesničar Ivo Banac kazao je da danas u Vukovaru nije primijetio kako su predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i članovi Vlade bili spriječeni u dolasku na odredište, već bi bilo točnije reći da su oni odlučili kako se neće suprostavljati golemoj većini prisutnoj u većoj koloni.

"To predstavlja stanovit poraz s njihove strane. Podvili su rep i vratili se u Zagreb", kazao je Banac. Smatra i kako to pokazuje da je poražena linija koju su oni u Vukovaru provodili zadnjih nekoliko mjeseci.

"Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je pobijedio", ustvrdio je Banac.

Upitan hoće li današnji događaji imati posljedice i za iduće događaje u Vukovaru i Hrvatskoj, Banac je rekao da je to teško reći, ali da ovo govori u prilog o "dugoročnosti ove Vlade".

Tagovi: Anđelko Milardović, Kolona sjećanja, Davor Pauković, Ivo Banac, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE