GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanoviću najviša podrška od kraja 2012.

Milanoviću najviša podrška od kraja 2012.
CRO DEMOSKOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2015 / 10:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 1. i 3. lipnja, pokazuje nastavak trenda prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP i lijevu koaliciju.

Pritom se uočava trend smanjenja te prednosti koja je bila najveća u siječnju, za vrijeme predsjedničkih izbora, što je jedna od izravnih posljedica mobilizacijske snage HDZ-a. Osim ove dvije stranke, odnosno njihove koalicije, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) zabilježile nešto viši izbor (oko izbonog praga): Orah i Živi zid. Pritom je vidljiv "zamor" izborne podrške obiju stranaka, dok su dvije "mlađe" liste (Most nezavisnih lista i Naprijed Hrvatska), u uzlaznom trendu. To su ujedno i glavni nalazi ovomjesečnog redovitog istraživanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 52-57%), na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ bi dobio 30,2 posto glasova (prema 30,8% iz svibnja). U odnosu na prošlogodišnji lipanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 7,3 postotnih poena (u lipnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 22,9%).

S druge strane, stožerna stranka sadašnje vladajuće koalicije, SDP bilježi izbor od 24 posto (prema 23,7% prije mjesec dana, odnosno 19,6% u istom mjesecu prošle godine). Pojava dviju novih lista, koje pratimo u posljednjih dva mjeseca (Most nezavisnih lista i Naprijed Hrvatska) djelomično unose novu dinamiku na političkoj sceni, kako u odnosu prema dvjema najvećim strankama, tako i prema dvjema glavnim strankama izazivačima (Živi zid i Orah). Kad je riječ o izbornom pragu na nacionalnoj razini, tri stranke su zadovoljile  prohibitivnu klauzulu od 5 posto (uz spomenute HDZ i SDP, još i ORaH prelazi izborni prag, dok mu je Živi zid vrlo blizu). Uglavnom, ORaH je treći na ljestvici stranačkih preferencija s izborom od 5,5 posto (isto kao i prije mjesec dana), dok je Živi zid s izborom od 4,9 posto (u svibnju 6,1%) na četvrtom mjestu.

Zbroj izborne podrške ovih dviju stranaka bio je u svojevrsnom zenitu u siječnju (tada je zajednički izbor ovih dviju stranaka bio 17,2%), da bi se u posljednjih pet mjesečnih istraživanja ta podrška postupno smanjivala (do sadašnjih 10,4%). Ako se ima na umu izborni model u zemlji (10 izbornih jedinica, preferencijalni glasovi, bez jednog nositelja liste, izborni prag od 5%) sadašnja potpora ovim dvjema strankama ne mora značiti i njihov finalni parlamentarni status (barem ne u mjeri koju očekuju u ovom trenutku čelništva ovih dviju stranaka). To isto vrijedi i za neke nove liste koje se pojavljuju u istraživanjima.

Iza ove dvije skupine (HDZ i SDP; Živi zid i Orah) slijedi skupina stranaka s izbornom podrškom od 2 do 3 posto. Ovu skupinu predvodi Most nezavnisnih lista s izborom od 3 posto (2,1% u svibnju), a slijede stranka Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska s 2,6 posto (prije mjesec dana njegovatada još uvijek Nezavisna lista bilježila je podršku od 1,1 posto). Tu su još HNS s izborom od 2,2 posto (jednako kao i prošli mjesec), te HSS s 2,1 posto (prije mjesec dana 2 posto). Zadnju skupinu stranaka čine one s izborom manjim od 2 posto: HDSSB s 1,6%, HSP    1,1%, IDS 1,1%, HSLS 1,0%, HSP AS 1,0%, HKS 0,8%, Hrvatski laburisti 0,8%, HSU 0,7% i NS Reformisti 0,7%. Sve ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,8 posto. Zabilježeno je i 13,2 posto neodlučnih. 

Najpozitivnija politička ličnost Hrvatima je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s 29,2 posto podrške (31,3% u svibnju). Slijedi je predsjednik Sabora Josip Leko s 12,1 posto, Ivo Josipović s 8,7 posto te Zoran Milanović s 6,3 posto podrške. To je predsjedniku Vlade najbolji rejting od prosinca 2012. godine.

Tagovi: CRO Demoskop, Zoran Milanović, Tomislav Karamarko, MOST, Živi zid, SDP, HDZ
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi nastavili trend rasta, pri čemu je Crobex ojačao 18. trgovinski dan uzastopno, no uz slabiji promet nego dan ranije.
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
FOREX
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
LONDON - Dolar je u utorak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice, u očekivanju skorašnje sjednice američkog Feda koja bi investitorima trebala pružiti nove smjernice.
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
TREZORCI
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
ZAGREB - Ministarstvo financija na prvoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj u utorak, prodalo je 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom na rok od godine dana uz svega 0,01 posto, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE