GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Zalažem se za istraživanja ugljikovodika u Jadranu

Milanović: Zalažem se za istraživanja ugljikovodika u Jadranu
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2015 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
VELA LUKA - Premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju kako se zalaže za istraživanja ugljikovodika u Jadranu, kako bi se utvrdila konkretna situacija sa zalihama nafte i plina, a tek tada se može donijeti odluka o tome hoće li ili neće biti eksploatacije.
"Istraživanja, a onda ćemo vidjeti za eksploataciju", rekao je Milanović u Veloj Luci na otoku Korčuli, odgovarajući na novinarski upit hoće li Hrvatska odustati od istraživanja ugljikovodika na Jadranu, a njegovu izjavu prenosi Hrvatski radio.

"Ja sam jasno bio rekao onima koji bi išli svaki tjedan na referendum, protiv čega ja nemam zaista ništa protiv, da ipak malo pričekamo da vidimo imamo li mi tog plina. Pa onda, ako se utvrdi da imamo plina recimo za sljedećih pet generacija Hrvata, da kažemo da ga nećemo eksploatirati. Dakle, istraživanja, a onda kada utvrdimo da ga imamo onda ćemo to sve začepiti", istaknuo je premijer.

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV u srpnju je odustao od istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, te je Agenciju za istraživanje ugljikovodika obavijestio da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom. Kao razlog naveli su neriješeno granično pitanje Hrvatske i Crne Gore.

Vlada i Agencija najavili su da će u rujnu provesti drugo javno nadmetanje za Jadran, a da projekt ide dalje te da će se ugovori potpisati s ostalim kompanijama i ubrzati drugo javno nadmetanje potvrdila je tada i predsjednica Agencije za istraživanje ugljikovodika Barbara Dorić.

Sabor je na prijedlog Vlade u srpnju odbio interpelacije o ulozi Vlade u provedbi zakona i strateških dokumenata u vezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru, koje su uputili oporbeni HDZ i ORaH.

Vladajući su prihvatili stav Vlade da su osigurani svi uvjeti za provođenje zakonitog i transparentnog postupka za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj, s ciljem poticanja investicija u istraživanje i eksploataciju.

U HDZ-u su, pak, isticali da Vlada nije osigurala sve uvjete za provođenje zakonitog i transparentnog postupka za snimanje dvodimenzionalnih seizmičkih podataka, kao i za raspisivanje prvog javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Vladu su prozivali i da nije pokazala dovoljnu brigu za Jadran i očuvanje morskog okoliša raspisivanjem prvog javnog nadmetanja, čiji je obuhvat, tvrde, u suprotnosti sa strateškim dokumentima prostornoga uređenja te izdavanjem dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu bez prethodno provedene strateške procjene utjecaja na okoliš koja uključuje i prekogranične konzultacije.

Da proces istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu od samoga početka nije transparentan niti u potpunosti usklađen s hrvatskim zakonima i direktivama EU tvrdili su i u ORaH-u.

Tagovi: Zoran Milanović, istraživanje nafte i plina u Jadranu, istraživanje ugljikovodika, Marathon Oil, OMV, Barbara Dorić, ORaH
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE