GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mikulić: Davao sam novac HDZ-u jer sam vjerovao u Sanadera

Mikulić: Davao sam novac HDZ-u jer sam vjerovao u Sanadera
RAZLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2012 / 11:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje I. Sanaderu, HDZ-u i ostalima optuženima u aferi Fimi media.

Terete se za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz državnih poduzeća i punjenje crne blagajne stranke. Prvi svjedoči Marinko Mikulić, vlasnik PAN Papirne trgovine.

 

Mikulić je prilično nedosljedan, govori nesuvislo. Tvrdi kako je znao da Barišić prikuplja novac za HDZ, no da mu ga nije htio dati.

– Previše sam svojim poslom zadužio HDZ, da bih dao novac – tvrdi Mikulić. Kasnije će ipak reći da je HDZ-u donirao novac.

S Barišićem ga je upoznao Ratko Maček na kojeg ga je, pak, uputio Ivo Sanader. S premijerom je, kazivao je u istrazi, u više navrata razgovarao o problemima PAN-a i države, a ovaj ga je uputio na Mačeka jer on prikuplja novac za HDZ. Iako je u istrazi tvrdio da je iz konteksta shvatio da će se doniranjem novca HDZ-u riješiti njegovi problemi s državom, danas tvrdi da je to nemoguća interpretacija.

Maček mu je rekao neka skupi što više novca može, a spominjao se iznos od četiri milijuna kuna. Novac je prikupio od istomišljenika, a iznos je bio 1,3 mil. kuna što je u nekoliko navrata predao u središnjici stranke gdje su bili Maček i Pavošević. Novac je donirao 2005., a zatim je uslijedilo kršenje zakona prema njegovoj tvrtki i odbijao je Barišićeva traženja da donira novac.

Sanader kaže kako nije istina da je Mikulića uputio na Mačeka što se tiče donacija za predizbornu kampanju. Kaže da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci te ga je on uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Mikulić je u nekoliko navrata iznervirao sutkinju Ivanu Čalić, posebno u trenutku kada je kazao da je bio obespravljen i nemoćan.

– Vi ste takvi obespravljeni i nemoćni donirali novac HDZ-u? – zanimalo je sutkinju na što je Mikulić krenuo objašnjavati da je on još "od vremena barake" bio u HDZ-u i vjerovao je da će se s dolaskom Ive Sanadera popraviti stanje u stranci i državi.

– Bio sam član HDZ-a – kratko je kazao.

Možete li vi odgovoriti na jedno pitanje ono što vas se pita, kazala je zatim sutkinja Mikuliću objašnjavajući mu da on svoju pravdu, za koju očito misli da nije zadovoljena, može tražiti na drugim mjestima. – Ovdje se vodi drugi postupak – kazala je sutkinja.

– Ovdje se vodi postupak bivšem premijeru – inzistirao je Mikulić.

– Ali vi ste tom premijeru dali donaciju – ne da se sutkinja.

– On je dobio povjerenje svih građana – nastavio je Mikulić.

PAN je poslovao s Fimi medijom, objasnio je, a on je posao dogovorio s Barišićem. Opseg posla bio je oko milijun kuna. PAN je radio materijale i za HDZ, no to nikad nije naplaćeno i stranka je Mikulićevu poduzeću ostala dužna oko 130 tisuća kuna.

S Mačekom je razgovarao da se riješi nepravda prema PAN-u. Kad je Maček izašao iz Vlade, donio mu je ugovor i rekao da bi po tom ugovoru PAN trebao tada njegovoj firmi plaćati 40.000 kuna mjesečno i da očekuju nagradu ako se taj spor s voćnjakom pozitivno riješi, kazao je Mikulić. Riječ je o razgovoru od 1. svibnja 2009., a ugovor je predan USKOK-u.

Na klupu za svjedoke trebao je sjesti i Dubravko Grgić, šef koncerna Agram, no on se ispričao zbog bolesti.

Trebao bi svjedočiti i Niko Bulić, čelnik Hrvatske turističke zajednice.

U ponedjeljak je svjedočio Damir Polančec, bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade. Polančec je bio član predsjedništva HDZ-a od ljeta 2007. godine do izbacivanja iz stranke početkom 2010.

U svom je iskazu između ostalog kazao kako se ne sjeća je li Predsjedništvo stranke raspravljalo o financijskom planu i proračunu. Što se tiče donacija, kazao je da su donatori bili upućivani na Jarnjaka i Barišića te da se novac morao uplaćivati na središnji račun stranke.

Tagovi: Marinko Mikulić, Pan papir, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Ivana Čalić, Biserka Pavošević, Fimi-media, HDZ
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinio istarskim vinarima
IZVINJENJE
Vučić se izvinio istarskim vinarima
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se javno izvinio istarskim vinarima.
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
TURIZAM
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
INTERVJU - "Prednost je sigurno blizina tako da će automobili i ove godine biti glavno sredstvo dolaska. Ne zato što aviolinija neće biti, nego zato što vlastiti automobil daje individualizam."
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
PESTICIDI
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
ZAGREB - Nova strategija održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji najavljuje drastično smanjenje upotrebe pesticida što će značajno utjecati na velik dio poljoprivrednika, a posebno na vinogradare.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE