GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je gostujući na TV Hepi ocenila da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

Dodala je da će se kroz izmene Zakona voditi računa o mineralnom bogatstvu Srbije i omogućiti da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba.

"Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu, i zbog toga ćemo predložiti se da skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor", rekla je ona.

Kako je navela, sada postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu po metru kvadratnom ali da država od toga danas ima mali novac.

“U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se izmena zakona odnositi i na eksploataciju strateških mineralnih sirovina za šta će Vlada Srbije ubuduće postupak sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama.

Ministarka je naglasila da će se time više voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

Energetska budućnost Srbije je u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Trenutno, mi bacamo proizvodnju jedne termoelektrane zbog toga što smo energetski neefikasni, i zato je za nas energetska efikasnost praktično novi izvor energije", rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.

Navela je da će kroz izmene zakona koji uređuje oblast energetske efikasnosti, biti osnovana uprava za energetsku efikasnost koja će se oslanjati ne samo na novac iz budžeta, nego i međunarodnih partnera i evropskih fondova.
"Kroz taj fond želimo da podržimo građane da zamene prozore i vrata, da rešavamo pitanje individualnih ložišta koja su među najvećim zagađivačima, a da bismo videli određene efekte, biće potrebno najmanje tri godine", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je ocenila da nije budućnost Srbije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji i one treba da se grade samo tamo gde je to zaista prihvatljivo.

Tagovi: Zorana Mihajlović, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, mineralne sirovine, sirovina, minerali
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT i Valamar u fokusu, indeki pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Valamar u fokusu, indeki pali
ZAGREB - Blagi pad indeksa i nešto veći promet nego jučer obilježili su današnji promet na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je trima dionicama postignut promet veći od sto tisuća eura.
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
NAJAVE
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
PODGORICA - Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović ističe da su pregovori o drugoj dionici autoceste počeli, te da je država od Europske komisije dobila bespovratna sredstva od šest milijuna eura za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice te izradu projektne i natječajne dokumentacie za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
POSKUPLJENJA
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
BEOGRAD - Vlada Srbije jučer je donijela odluku o povećanju cestarine za 14 posto. Za vozače putničkih automobila poskupljenje će, u zavisnosti od dionice, ići najviše do 200 dinara, a na najfrekventnijim dionicama u prosjeku će iznositi 50 dinara.
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
HRANA
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
ZAGREB - Usporedba aktualnih i lanjskih kataloga trgovaca pokazala je kako su neki proizvodi i više od 35 posto skuplji.
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
KAMATNE STOPE
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
ANALIZA - Američki FOMC (Federal Open Market Committee) na svom zasjedanju ovaj tjedan povisio je ciljani raspon referentne kamatne stope za 25 baznih bodova na raspon 4,75-5,0%, čime se kvantitativno zaoštravanje nastavlja po planu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE