GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mfin: Prodano 632 milijuna kuna trezoraca uz nisku kamatnu stopu

Mfin: Prodano 632 milijuna kuna trezoraca uz nisku kamatnu stopu
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 632 milijuna kuna po i nadalje vrlo niskim kamatnim stopama, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu od gotovo 85 milijardi kuna.

Ususret dospijeću 380 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 667 milijuna kuna, a Ministarstvo financija je prihvatilo njih 632 milijuna kuna.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 581 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana sredinom kolovoza.

Isto tako, izdani su i kunski trezorci s rokom dospijeća za šest mejeci, u visini od 51 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,1 posto.

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od gotovo 85 milijardi kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.

Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 380 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 252 milijuna kuna, na 12,84 milijardi kuna.

Sljedeću aukciju Ministarstvo financija održat će 18. listopada.

Tagovi: trezorski zapisi, trezorci, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE