GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mfin: Prodano 632 milijuna kuna trezoraca uz nisku kamatnu stopu

Mfin: Prodano 632 milijuna kuna trezoraca uz nisku kamatnu stopu
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 632 milijuna kuna po i nadalje vrlo niskim kamatnim stopama, zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu od gotovo 85 milijardi kuna.

Ususret dospijeću 380 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 667 milijuna kuna, a Ministarstvo financija je prihvatilo njih 632 milijuna kuna.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 581 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana sredinom kolovoza.

Isto tako, izdani su i kunski trezorci s rokom dospijeća za šest mejeci, u visini od 51 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,1 posto.

U financijskom sustavu rekordan višak likvidnosti

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od gotovo 85 milijardi kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto.

Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 380 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 252 milijuna kuna, na 12,84 milijardi kuna.

Sljedeću aukciju Ministarstvo financija održat će 18. listopada.

Tagovi: trezorski zapisi, trezorci, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze zaključili su rastom, a za što su prvenstveno zaslužne dionice Končara i Ericssona Nikole Tesle.
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je u srijedu rješenje kojim se mađarskom društvu Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje hotelijerske tvrtke Jelsa, pri čemu se obvezuje platiti 0,12 eura za svaku redovnu dionicu Jelse.
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE