GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu

Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 880 milijuna kuna i 11 milijuna eura vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis trezorske zapise u vrijednosti od 800 milijuna kuna i 10 milijuna eura.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 995 milijuna kuna te 23 milijuna eura, a Ministarstvo je prihvatilo njih 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 545 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je za 0,19 postotna boda višoj nego na prethodnoj aukciji, održanoj u travnju.

Izdano je i 300 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa na rok od šest mjeseci, uz kamatnu stopu od 0,05 posto.

Ujedno, izdani su i eurski trezorci na rok od godine dana u vrijednosti 10 milijuna eura i to po negativnoj kamatnoj stopi od 0,05 posto, što znači da financijske institucije ustvari plaćaju državnoj riznici da drže novac u tom vrijednosnom papiru.

Unatoč višim kamatnim sotpama na kunske trezorce, uvjeti zaduživanja države sostaju povoljni, što je rezultat velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 75 milijardi kuna.

Nakon današnje aukcije, uz dospijeće 880 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 35 milijuna kuna, na 12,4 milijarde kuna.

Saldo upisanih eurskih trezoraca, pak, nakon današnje aukcije ostaje isti, na 177,5 milijuna.

Tagovi: trezorski zapisi, trezorci, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
OTVORENJE
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
ZAGREB - Na Pelješkom mostu i pristupnim cestama sve ide po planu te se njegovo otvaranje s dijelom pristupnih cesta očekuje 26. srpnja, rekao je u petak ministar prometa Oleg Butković.
Turistički promet gotovo na razini 2019., financijski rezultati 24 posto bolji
TURIZAM
Turistički promet gotovo na razini 2019., financijski rezultati 24 posto bolji
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., a i financijski rezultati bolji su za 24 posto u odnosu na tu rekordnu godinu, priopćilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta.
Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam
RAZVOJ
Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je u razgovoru za Jutarnji list da se kroz strategiju razvoja održivog turizma planira odmaknuti od koncepta "sunce i more" te razviti cjelogodišnji turizam.
Azijska tržišta: Pad na početku novog kvartala
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Pad na početku novog kvartala
TOKYO – Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, na početku novog tromjesečja, nakon što su u proteklom kvartalu izgubile oko 10 posto zbog usporavanja rasta gospodarstava i povećanja kamata u svijetu.
Wall Street: Najlošije prvo polugodište od 1970.
RASPRODAJA
Wall Street: Najlošije prvo polugodište od 1970.
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pa su burzovni indeksi završili u minusu i na mjesečnoj i na kvartalnoj razini, dok su u cijelom prvom polugodištu zabilježili najveći pad u više od 50 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE