GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Metalci pozivaju inspekciju u Brodosplit i traže reakciju Vlade

Metalci pozivaju inspekciju u Brodosplit i traže reakciju Vlade
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2016 / 12:35
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić izjavio je srijedu kako sindikalni povjerenici i dalje nemaju pristup dokumentima i blagajni sindikata te tvrdi da su njega, te iz Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonimira Šegvića i Pavla Matošića prebacili na druga radna mjesta i na taj način izbacili sindikat iz poduzeća.
Sindikalne povjerenike tijekom vikenda zajedno s Radničkim sindikatom Uprava Brodosplita nasilno je iselila iz njihovih prostora.

Franić je, na konferenciji za novinare, upozorio javnost i Vladu da na to sve moraju reagirati jer su nezakonitosti u Brodosplitu više nego očite jer se ne poštuje ugovor, a nenamjenski se troši i državni proračunski novac. Nema dovoljno radnika prema ugovoru jer ih imaju1500 umjesto 2000, ne radi se dovoljno posla i škver kao takav, uz ovo vodstvo, nema perspektivu, mišljenja je Franić.

"Iako smo zaposlenici Brodosplita i po zakonu Uprava ne može radnike prebacivati na druga mjesta to je napravljeno. Trebao nam je dati otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora, ali Debeljak (vlasnik Brodosplita) očito ima pravnike koji ne razumiju tu problematiku. Tražimo htinu reakciju premijera i Državnog odvjetništva, inače će Europska komisija morati ovdje djelovati", kazao je Franić i dodao da je vlasnik škvera premještanjem na druga radna mjesta ne dopušta njihovu sindikalnu aktivnost.

Kazao je i da su Međunarodna organizacija rada, te Europska asocijacija sindikata zbog cijele situacije dobile njihov prigovor, pa očekuju da i oni reagiraju. Prekršene su konvencije Međunarodne organizacije rada, a s obzirom da ih je potpisala Hrvatska, Franić drži da će se nakon svega "netko u Vladi zamisliti". Dodao je kako osoba koja to krši nanosi štetu Hrvatskoj, dok je štetu državnom proračunu već nanio. Podsjetio je da su sindikati, ali i ostali radnici, podnosili brojne kaznene prijave zbog Brodosplita, no one još uvijek stoje na Državnom odvjetništvu.

Na cijelu novonastalu situaciju u Brodosplitu osvrnuo se i čelnik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević rekavši da su došli do dramatične situacije u kojoj se ne poštuje pravna država. Ustvrdio je kako se sve dogodilo samovoljom jednog čovjeka koji smatra da je škver njegovo vlasništvo. Naglasio je da to nije vlasništvo Tomislava Debeljaka, kao i da nije na ispravan način konzumirao ugovor koji je potpisao sa Vladom RH.

"Ugovor koji je potpisao kaže da pet godina traje rekonstrukcija i revitalizacija Brodosplita, a dizalice ništa ne rade. To je poduzeće sada devastirano, u njemu se nalazi 500 radnika manje, u njega se trebalo ugraditi na tone materijala. To se nije napravilo, odnosno napravilo se samo devet posto toga. U svakom slučaju ugovor nije konzumiran na način kako treba. Vlada bi s obzirom na sve to trebala raskinuti ugovor, smatra Dragičević.

Tražimo da se to dogodi, ali ne pod uvjetima da time škver propadne i da nestane već da netko drugi to nastavi raditi", objasnio je Dragičević pozvavši na reakciju pravnu državu. Dodao je kako se, ako netko poštuje kolektivni ugovor Brodosplita, nikoga nije smjelo izbaciti iz sindikalnog prostora, te zbog svega poziva inspekciju rada i da se ljude vrati na njihova radna mjesta, a ukoliko se to ne napravi sindikati će ići u Bruxelles. Drži da se radi o udaru na sindikalni pokret i na ljude koji se bave zaštitom prava radnika.

"Želim da se poštuju zakoni ove države, želim živjeti u ovoj državi, moja djeca i vaša djeca i svi ostali, a ako se bude nastavilo ovako onda će svi otići vani", izjavio je Dragičević.

Zvonimir Šegvić je rekao da se prostori u škveru pretvaraju u svašta, da radnici rade ilegalno i da je vrijeme da se privatizacija na hrvatski način prekine i započnu poštivati ugovori. Predsjednik odbora Hrvatske brodogradnje pri Sindikatu metalaca Hrvatske Jure Šoljić je ukazao na tišinu u škveru u kojem ne radi niti jedna dizalica.
Sindikat metalaca Hrvatske i Radnički sindikat iz svojih je prostorija u Brodosplitu iseljen proteklog vikenda zbog čega je predsjednik splitskog ogranka Joško Franić pozvao policiju i tom prilikom medijima potvrdio da im je tijekom vikenda neovlašteno provaljeno u sindikat, te im je nestala povjerljiva dokumentacija. Rekao je tada i da su o svemu obavijestili saborskog zastupnika Stipu Petrinu i da će ovoga puta ići do kraja.

Uprava Brodosplita je opovrgnula da je sindikat ostao bez svojih prostorija kazavši kako su na korištenje dobili 140 kvadrata prostora u kojem djeluje Nezavisni sindikat Brodosplita, te dodali da su od sindikata u nekoliko navrata pismeno tražili da se sami presele na novu lokaciju na što su se oglušili. Prostor u kojem je bio Sindikat metalaca Hrvatske i Radnički sindikat Uprava Brodosplita će prenamijeniti.

Tagovi: Sindikat metalaca Hrvatske, Brodosplit, Vedran Dragičević, Tomislav Debeljak, Joško Franić
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE