GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meštrovićeva skulptura prodana u Sothebyju

Meštrovićeva skulptura prodana u Sothebyju
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2013 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Meštrovićeva malo poznata skulptura "Djevočica u molitvi'' iz 1915. prodana je na dražbi u londonskoj aukcijskoj kući u Sotheby's za 50 tisuća funti, odnosno 440 tisuća kuna, priopćila je danas Meštrovićeva obitelj.
Gotovo stotinu godina taj prvi brončani odljev skulpture bio je u vlasništvu obitelji poznatog londonskog kolekcionara, a originalni sadreni model "Djevočice u molitvi'' (nazvane i "Sirotica'') čuva se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Dražba ''European Sculpture & Works of Art: Medieval to Modern'' održana je u utorak, 2 srpnja.

Originalni sadreni model "Djevočice u molitvi'' Ivan Meštrović (1883. – 1962.) poklonio je prvoj supruzi Ruži Klein, a ona ga je oporučno 1946. ostavila Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je izložen na prigodnoj izložbi povodom 105. objetnice ALU lipnja prošle godine u Gliptoteci.

Posthumno 1987. u Zagrebu izrađena su dva brončana odljeva koji su upitnog legitimiteta, a postojanje ilegalnih odljeva uvijek utječe negativno na dražbama, jer svaki dodatni odljev, a osobito ilegalni, smanjuje vrijednost kipa, kaže se među ostalim u priopćenju koje su potpisali supružnici Mate i Rumjana Meštrović (Meštrovićev sin i snaha).

Navode i da je lijevanje ilegalnih odljeva bez dozvole ostalih Meštrovićevih nasljednika i nositelja autorskih prava naručila Marija Meštrović (Meštrovićeva kćer) 1987. te da je jedan danas u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a da je drugi bez pristanka ostalih nasljednika iznjela u SAD gdje mu se gubi svaki daljni trag.

Tagovi: Ivan Meštrović, Sothebys, Ruža Klein, Gliptoteka, Mate Meštrović, Rumjana Meštrović
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE