GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mesić podupro Boljkovca kao prijatelja i prvoga ministra policije

Mesić podupro Boljkovca kao prijatelja i prvoga ministra policije
PARTIZANSKI ZLOČINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2011 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
VUKOVA GORICA - Prvoga hrvatskog ministra policije Josipa Boljkovca, protiv kojega je zbog zločina nakon II svjetskog rata ministar Karamarko najavio pokretanje kaznenog postupka, danas je u njegovu domu u Vukovoj Gorici posjetio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao da se ne namjerava miješati u postupak, ali Boljkovca podupire kao prijatelja i prvog ministra u samostalnoj Hrvatskoj jer je, dodao je, zaslužan za mirnu tranziciju jugoslavenske policije u hrvatsku policiju.
"Mi smo, on kao prvi ministar MUP-a i ja kao prvi premijer, prihvatili zadatak da mobiliziramo ljude, organiziramo i obranu Hrvatske, koja je proglasila svoju samostalnost, a Boljkovac i ja zaustavili smo prvi pokušaj Miloševićevih i paravojnih jedinica na Hrvatsku", rekao je Mesić.

Boljkovac je rekao Mesiću da "nije kriv za likvidacije jer je njegova nadležnost kao šefa kotarske Udbe bilo ispitivanje i privođenje, ali ne i likvidacije zarobljenika tadašnjega vojnog logora Dubovca, čije su kosti najvjerojatnije pronađene u nedavnim ekshumacijama grobišta u šumi Kozjači".

Na pitanje novinara o tzv. komunističkim zločinima Mesić je odgovorio kako zločina ima u svakom ratu, ali da je fašistički i njegov kvislinški ustaški režim u Hrvatskoj zlo u samoj ideji i provedbi. A komunizam je u svojoj ideji human, iako neostvariv po paroli da će svi ljudi biti braća te da će svatko dobivati prema potrebama, a raditi prema svojim mogućnostima, dodao je.

"Ne radi se samo o gospodinu Boljkovcu, nego o pokušaju da se koriste državne pozicije da se obračuna s onim osobama koje su se afirmirale u NOB-u i u obrani RH. Želi se pridobiti biračko tijelo za sljedeće izbore. To je školski primjer jednog političkog suđenja", rekao je Mesić. Također je rekao kako je Boljkovčevo uhićenje moguće, ali on vjeruje da će "ipak prevladati razum u institucijama ove zemlje" te da neće dopustiti da se "politički obračun pretvori u sudsku farsu".

Obojica smatraju da je "do zločina, likvidacija i osveta nakon Drugoga svjetskog rata došlo zato što su se partizanski pobjednici morali obračunati sa stražarima Jasenovca, Rafaelovim ustašama, pripadnicima Pavelićeva počasnog zdruga, slovenskim belogardejcima te čerkezima i četnicima koji su gerilski djelovali pod raznim nazivima još do 1951. godine". Boljkovac je rekao da se "nije radilo o likvidaciji mirnih građana, nego o bitkama s onima koji su imali bunkere i zemunice sa spremnim oružjem i čekali da pruže pomoć Zapadu, kada, kako su očekivali, on započne borbu protiv Sovjetskog Saveza" te su bili spremni za gerilski rat.

Za ministra Karamarka rekao je da je "trgovac koji je preko svojih poduzeća nabavljao skupu opremu za hrvatsku policiju" i koji zna da on to zna, a zbog toga je, dodao je, u društvu onih koji su već pred sudom. Zatražio je od novinara da upitaju Karamarka odakle mu novac za izvoz robe kojom je trgovao te zašto hrvatska policija 20 godina nije otkrivala tko je pljačkao Hrvatsku.

Tagovi: Stipe Mesić, Josip Boljkovac, partizanski zločini, antifašizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB – Na Zagrebačkoj su burzi indeksi blago porasli u petak, no i dalje je na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, dok je, zahvaljujući trgovanju dionicama Podravke, promet povećan.
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
GASTRO
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
MALI LOŠINJ – Ovoga ljeta jedan od top 10 hotela u Europi, raskošni Boutique Hotel Alhambra u Lošinju, bit će domaćin velikim međunarodnim kulinarskim zvijezdama.
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma
POSKUPLJENJE
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma

ZAGREB - Troškovi prirodne gume u prvoj polovici 2021. bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih.

Fantastičan burzovni debi Zomata
UZLET
Fantastičan burzovni debi Zomata
MUMBAI - Dionice indijskog startupa za dostavu hrane, Zomata, skočile su više od 70 posto na današnjem debiju mlade tvrtke na Nacionalnoj burzi u Mumbaiju.
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
POMOĆ
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
ZAGREB - Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE