GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mencinger: EU je tamo gde je Jugoslavija bila 1985.

Mencinger: EU je tamo gde je Jugoslavija bila 1985.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2015 / 09:57
Autor: SEEbiz / Tanjug / Politika
LJUBLJANA - Slovenački ekonomista Jože Mencinger ocenio je da su Grci, na neki način, pred dilemom "bolje rat nego pakt".
Ako prihvate "rat", odmah su u velikim problemima, a ako prihvate "pakt" - nastavlja se mrcvarenje koje ne donosi zaokret.

Mencinger je u intervjuu Politici, uoči današnjeg reforenduma, rekao da kažnjavanjem Grčke Evropa pokorava radikalnu levicu i da bi na tom izjašnjavanju o ponudi kreditora emocijama zaokružio "ne", a da bi kao ekonomista izabrao "da".

Mencinger je ocenio da je Evropska unija sada tamo gde je Jugoslavija bila 1985. godine, kada se, kako je rekao, još mogla spasiti da je postojala volja.

"Kao što su Slovence tada uveravali da svi u Jugoslaviji žive na naš račun, sada nemački političari uveravaju sve da su Grci lenjivci koje izdržavaju Nemci", kaže Mencinger.

On je rekao i da u vreme raspada Jugoslavije, kada je bio ministar u vladi Slovenije, nije bio nacionalista i da nije verovao u san o samostalnoj Sloveniji.

Poredeći slučaj Grčke s raspadom SFRJ, Mencinger je rekao da bi "odlazak Grčke iz EU bi, ekonomski gledano, irelevantan za Evropu, dok je odlazak Slovenije iz Jugoslavije bio ekonomski značajan".

"A što se Slovenaca tiče, mi smo u Jugoslaviji bili republika sa dosta prava, dok smo u EU samo provincija. Izgubili smo sve atribute države kao ekonomskog subjekta. No, za sve to krivim samo slovenačku politiku, koja se već deset godina udvara evropskim vlastima", poručio je Mencinger.

On je rekao i da nikad nije verovao u budućnost evra, koji se, kako kaže, pretvorio u najveću pretnju EU.

"Grčka kriza je pre svega politički problem. Evropske vlasti se plaše širenja 'levog radikalizma', pa će učiniti sve da Grčku disciplinuju. To im je važno da bi birače u Španiji držali u strahu i da bi sprečili sumnje u njihove institucije i njihovu politiku", smatra Mencinger.

Mencinger je rekao da smatra da Evropu, posle ove, čekaju nove krize, zbog ogromne likvidnosti u finansijskom sektoru i nelikvidnosti u nefinansijskom sektoru.

Mencinger je ocenio i da je politika stezanja kaiša glupa, jer je, kao prvo, kriza nastala u privatnom finansijskom sektoru, a za nju su okrivili javni sektor, dok se rešenje traži u smanjenju socijale i na teret siromaha.

"Drugo, problem savremenog sveta nije ponuda nego tražnja. Nije problem proizvoditi već proizvode i usluge prodati. Raskorak između suviše male tražnje i velike ponude ne može se rešiti štednjom, jer ona dodatno smanjuje tražnju. Treće, preporučuje se povećanje efikasnosti i konkurentnosti, što još povećava ponudu i nezaposlenost. Ako to rade svi, onda to vodi u ekonomski kanibalizam", zaključio je Mencinger.
Tagovi: Jože Mencinger, Evropska unija, Grčka, Nemačka, Slovenija, eurozona, evrozona
PROČITAJ I OVO
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
ZADUŽIVANJE
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
LJUBLJANA - Slovensko Ministarstvo financija iskoristilo je zahtjev uglednog ulagača i krajem srpnja krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 milijuna eura, što je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospijeća od minus 0,492 posto.
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo šestodnevni negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo šestodnevni negativni niz

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, pri čemu CROBEX s blagim plusom, čime je prekinuo 6-dnevni negativni niz.

Većina Britanaca, Francuza i Nijemaca neće na odmor ako su obvezne maske i testiranja
MASKE
Većina Britanaca, Francuza i Nijemaca neće na odmor ako su obvezne maske i testiranja
BERLIN - Najmanje pola njemačkih, britanskih i francuskih turista prije bi otkazalo putovanje nego da mora u samoizolaciju po povratku u zemlju, testirati se na odredištu ili nositi masku na otvorenom, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
Dolar blago ojačao, euro oslabio na početku tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao, euro oslabio na početku tjedna
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u ponedjeljak je blago porasla, nakon oštrog pada prošloga tjedna, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti oslabio.
Krenuo Ferragosto, u Hrvatskoj trenutno oko 16.000 talijanskih turista
SEZONA
Krenuo Ferragosto, u Hrvatskoj trenutno oko 16.000 talijanskih turista
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica ususret Ferragostu, odnosno razdoblju u kojem Talijani najčešće koriste godišnje odmore, provodi pojačane marketinške aktivnosti na talijanskom tržištu u sklopu velike promotivne kampanje „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ koja se provodi na vodećim internetskim portalima i tiskanim medijima u Italiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE