GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meksiko izdao prvu obveznicu vezanu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja

Meksiko izdao prvu obveznicu vezanu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2020 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
MEXICO CITY - Meksiko je izdao prvu obveznicu vezanu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja kojom je namaknuo 750 milijuna eura, objavilo je ministarstvo financija, ne navodeći za koje će konkretne projekte utrošiti novac.

Među UN-ove ciljeve spadaju smanjenje nejednakosti, uključujući rodnu nejednakost, i financijska inkluzija, naglasio je pomoćnik ministra financija Gabriel Yorio.

"Meksiko je prvi u svijetu izdao državnu obveznicu koja je vezana s UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Naša je zemlja pokrenula program održivih financija kao svojevrsni pionir”, napisao je Yorio na Twitteru.

Vlada nije objavila na što će konkretno utrošiti novac. U prospektu povodom izdanja obveznica upozorava se da Meksiko ne jamči da će novac od prodaje obveznica usmjeriti u projekte koji odgovaraju UN-ovim obilježjima.

Riječ je o obveznici koja je dio novog trenda izdanja dužničkih papira, fokusiranih na pribavljanje novca za rješavanje društvenih, ekoloških i drugih pitanja. Ukupni interes ulagatelja bio je šest puta veći od iznosa izdanja.

Obveznica je izdana uz kuponsku kamatnu stopu od 1,350 posto, s rokom dospijeća u rujnu 2027. godine, objavilo je ministarstvo financija. To je druga najniža kamata od svih meksičkih izdanja obveznica denominiranih u eurima, što će vladi omogućiti zaduživanje po povoljnoj cijeni, dodaju iz ministarstva.

Napominju da tim obveznicama Meksiko može pristupiti međunarodnim investicijskim fondovima, uključujući mnoge u Europi, koji žele financirati održivi gospodarski razvoj.

Meksiko je prošli tjedan predstavio proračun kojim predviđa rezove u većini sektora, podsjeća Reuters.

Zdravstvo je pak među resorima kojima se predviđaju veća proračunska sredstva. Prema dokumentu o nacrtu proračuna koji je cirkulirao među zastupnicima u parlamentu, u planu su realno veća izdvajanja za državnu naftnu kompaniju Petroleos Mexicanos te iznos od oko dvije milijarde dolara za gradnju nove rafinerije nafte Dos Bocas.

Tagovi: Meksiko, održivi razvoj, obveznice
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE