GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom

Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom
MMF I SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2012 / 15:14
Autor: SEEBiz/Tanjug
BEOGRAD - Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštili su na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da će prva revizija aranžmana sa tom finansijskom institucijom biti realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta.

Na završnom sastanku sa predstavnicima tehničke misije MMF-a, koju je predvodila Zuzana Murgasova, dogovoreno je da će status aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom ostati nepromenjen.

Potvrđeno je da će u međuvremenu Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predstavnici MMF-a podvukli su da je Vlada Srbije zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. godine doprinela održanju ekonomske aktivnosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Predstavnici MMF-a ponovo će doći u Beograd sredinom ove godine, navedeno je u saopštenju.

Razgovori srpskih vlasti s misijom MMF-a, radi postizanja dogovora od značaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana, započeli su 2. februara u Beogradu.

Tokom posete misije razmatrano je ostvarivanje ciljeva ekonomskog programa dogovorenog s MMF-om, makroekonomski okvir za 2012. godinu, kao i ispunjenje kriterijuma izvršenja za decembar 2011. godine.

Posebna pažnja usmerena je na pitanja izvršenja budžeta za 2012, na sprovođenje dogovorenih mera fiskalne politike i na poštovanje utvrđenih fiskalnih pravila.

Aranžman sa MMF-om koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarda evra), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

U okviru prvog razmatranja aranžmana, razgovori s misijom MMF-a obavljeni su u novembru u Beogradu, s tim što je donošenje odluke o završetku razmatranja, prvobitno planirano 23. decembra na Odboru izvršnih direktora MMF-a, odloženo do uspostavljanja usaglašenog stava dve strane o fiskalnoj politici za tekuću godinu.
Tagovi: budžet Srbije, aranžman iz predostrožnosti
PROČITAJ I OVO
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
FOREX
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
LONDON - Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE