GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Među 50 vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi nijedna iz Srbije

Među 50 vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi nijedna iz Srbije
DILOITTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2011 / 10:56
Autor: SEEbiz/Novosti
BEOGRAD - Na listi 50 vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi, koju je za prošlu godinu sačinio Diloitte, nije bilo nijedne iz Srbije.
Najviše banaka sa spiska posluju u Poljskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Iako je domaći bankarski sektor jedan od najstabilnijih, ipak, plasmani i zarada, uprkos veoma visokim kamatama na kredite, očigledno nisu dovoljni da makar jedna banka dospe na ovu listu.

Trenutni kapital i imovina svih banaka u našoj zemlji, prema podacima Narodne banke Srbije, iznose 24,76 milijardi evra. Međutim, to je veoma malo u odnosu na zemlje regiona, a samo mrvica u poređenju sa Poljskom, Mađarskom...

"Kada se pogleda aktiva, ceo naš bankarski sektor je kao dve hrvatske banke", kaže Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale banke.

"Ukoliko se uporedi odnos aktive prema bruto društvenom proizvodu, ona kod nas iznosi oko 50 odsto, a u drugim zemljama u okruženju i iznad 100 odsto. Pozitivno je to što na našem tržištu još ima mesta za razvoj", kaže Pitić.

Kako kažu u Komercijalnoj banci, da bi dospeli na listu vodećih u jugoistočoj Evropi, banke bi između ostalog morale i značajno da poskupe svoje usluge. Umesto titule najuspešnijih, banke u Srbiji više su zadovoljne pozitivnim poslovanjem i dobrom likvidnošću.

Bankari se slažu da je kreditna aktivnost manja nego prethodnih godina, kao i da kamatne stope pokušavaju da primere trenutnoj ekonomskoj situaciji. I to je jedan od razloga zbog čega ih više nema među najuspešnijima u regionu.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da u našoj zemlji ima previše banaka s obzirom na snagu ekonomije. Slovenija je manja zemlja po veličini, ali po privrednoj snazi znatno jača, pa samim tim je i bankarski sektor snažniji. Otuda se i banka iz ove zemlje našla na Deloitteovoj listi, a naša nijedna nije.
Tagovi: Goran Pitić, banke, Societe Generale, Diloitte
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE