GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija ublažavaju bol u leđima

Meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija ublažavaju bol u leđima
ZNANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2016 / 09:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija, čini se, ublažavaju kroničnu bol u leđima, pokazala je klinička studija koju je objavio Journal of the American Medical Association (JAMA).
Ekipa znanstvenika koju je predvodio dr. Daniel Cherkin s Instituta za istraživanje zdravlja (Health Research Institute) u Seattleu provela je kliničko ispitivanje na 342 odrasle osobe u dobi od 20 do 70 godina koje prosječno tijekom sedam godina trpe bolove u lumbalnom dijelu kralježnice.

Trećina nasumice odabranih ispitanika primala je terapiju meditacijom po metodi smanjenja stresa usredotočenom svjesnošću (Mindfulness-Bases Stress Reduction) i prakticiranjem joge.

Druga trećina ublažavala je boli bihevioralno-kognitivnom terapijom koja teži negativne misli zamijeniti pozitivnima te stajalištima koja su bolje prilagođena stvarnosti.

Zadnja trećina primala je lijekove za ublažavanje bolova (analgetike).

Terapiju su ispitanici primali dva sata tjedno tijekom osam tjedana.

Nakon 26 tjedana, 61 posto ispitanika tretiranih meditacijom te 58 posto liječenih bihevioralno-kognitivnom terapijom imali su znatno poboljšanu kliničku sliku, a u skupini koja je primala analgetike bilo ih je 44 posto.

Poboljšanje u smislu smanjenja bola iznosilo je 44, odnosno 45 posto za skupinu meditacije te bihevioralno-kognitivne terapije, a 27 posto za ispitanike koji su primali lijekove za suzbijanje bolova.

Učinci su potrajali uz malene promjene tijekom godine dana za prve dvije skupine.

"Ti rezultati daju naslutiti da bi bihevioralno-kognitivna terapija i meditacija mogle biti opcije za učinkovito liječenje osoba koje pate od kroničnih bolova u leđima", zaključili su znanstvenici.

Dr. Cherkin ističe da "su rezultati tim važniji jer idu u prilog sve većim pokazateljima da u bolovima i drugim oblicima patnje sudjeluje um koliko i tijelo".

Autori istraživanja ističu da bi "pacijentima koji trpe kronične bolove trebalo pružiti opcije kojima će im se pomoći da svaki dan žive s manje patnje i hendikepa".

Izazov je sada kako te "bihevioralno-kognitivne terapije i meditaciju učiniti dostupnima tim pacijentiama", jer riječ je o skupim terapijama kojih troškove ne pokrivaju police zdravstvenog osiguranja, upozoravaju liječnici.

Tagovi: meditacija, bihevioralno-kognitivna terapija, bol u leđima
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
POTONUĆE
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
ANKARA - Turska lira je pala na rekordno nisku vrijednost od 8,15 lira na prema jedan dolar, uslijed zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena koronavirusom, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO-a.
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
ZARAZA
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
NEW YORK - Rizik od zaraze koronavirusom u zrakoplovu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
OŠTAR PAD
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme prošle godine, izvijestili su u utorak iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
PAD PRODAJE
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
BERN - Prodaja švicarske čokolade pala je u prvih osam mjeseci ove godine 14,3 posto budući da je pandemija covida-19 pogodila maloprodaju povezanu s putovanjima i poslove proizvođača s hotelima i restoranima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE