GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matušić poručio Britancima: Nije fer, uvedite test umjesto karantene

Matušić poručio Britancima: Nije fer, uvedite test umjesto karantene
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 18:21
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Državni tajnik za turizam Frano Matušić dao je intverju britanskoj televizijskoj postaji Sky News u kojem je komentirao odluku Ujedinjenog Kraljevstva da Hrvatsku, uz Trinidad i Tobago, stavi na takozvanu crvenu listu, odnosno na popis zemalja iz kojih putnici, domaći ili strani, kada dođu moraju u samoizolaciju na četrnaest dana.

Odluka je, podsjetimo, stupila na snagu u subotu ujutro, a čim je krajem tjedna donesena izazvala je egzodus britanskih turista s Jadrana i zagušenje zračnih luka. Sky ističe kako je pretraživanje na Googleu "eksplodiralo" u četvrtak oko šest sati poslijepodne, nedugo nakon što su vlasti objavile da će Hrvatska na "crvenu listu". Upit je bio samo jedan - "avionske karte za Veliku Britaniju iz Hrvatske". Neki od turista požalili su se i da su avionske karte značajno poskupjele, prenosi Jutarnji.hr.

"Kada smo čuli za odluku Ujedinjenog Kraljevstva, svi smo pomislili da to naprosto nije pošteno jer je Hrvatska uistinu sigurna destinacija", rekao je Matušić Sky Newsu.

Medij podsjeća da je Hrvatska, prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, u proteklih tjedan dana imala stopu zaraze od 31 slučaj na 100 tisuća stanovnika, što je značajno više od jedanaest zaraženih na 100 tisuća stanovnika što je prosjek u Velikoj Britaniji.

Matušić je Sky Newsu intervju dao iz Dubrovnika, jedne od najpopularnijih destinacija među britanskim turistima.

"Danas je Hrvatska na listi mnogih europskih zemalja kao sigurna destinacija. Naravno, činjenica je da u Hrvatskoj imamo nekoliko vrlo ozbiljnih žarišta, ali do danas nismo registrirali niti jedan slučaj bolesti u hotelima, kampovima i drugim smještajnim jedinicama. To je jako važno jer to znači da se i gosti i svo naše osoblje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Apeliramo na Ujedinjeno Kraljevstvo da promijeni svoju odluku i da umjesto karantene uvede obvezu testiranja", rekao je za Sky Matušić.

Izražavajući svoje razočaranje britanskom odlukom, Matušić je istaknuo kako se u Hrvatskoj trenutno nalazi oko 700 tisuća turista. Oko 120 tisuća su domaći gosti, dok su ostali iz susjednih zemalja, ali i Njemačke te Velike Britanije. Poručio je da hrvatski epidemiolozi pomno prate svaki pojedinačni novi slučaj zaraze koronavirusom. No, krivnju za novo, pojačano širenje Covida-19 svalio je na - mlade ljude. Ustvrdio je da se mahom radi o mladima koji dolaze iz, kako je naveo, najvećeg žarišta, Zagreba, te da se posljednji slučajevi obolijevanja povezuju s boravkom u noćnim klubovima. Dodao je kako je u dubrovačkoj bolnici danas svega dvoje-troje ljudi oboljelih od Covida-19.

Iako je priznao da su nove britanske mjere bile udarac na hrvatski turizam i ostatak sezone, Matušić je, piše Sky News, inzistirao na tomu da je Hrvatska već imala "neočekivano impresivan" uspjeh u sezoni, pandemiji unatoč.

Tagovi: Frano Matušić, hrvatski turizam, britanski turisti, Velika Britanija, koronavirus, Josip Aladrović
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE