GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matošević: Slovenci falsificiraju, teran i refošk nisu iste sorte

Matošević: Slovenci falsificiraju, teran i refošk nisu iste sorte
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2013 / 10:05
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Iznenađenje, pa i šok bile su prve reakcije kod većine sugovornika kojima smo se obratili za komentar ili dodatne informacije vijesti o zabrani prodaje istarskog terana u Sloveniji.
Agencije, naime, prenose da je "nakon intervencije slovenskih proizvođača vina s prodajnih polica jednog trgovačkog lanca povučen istarski teran proizveden u Hrvatskoj, kojega slovenski vinari s Krasa smatraju nelojalnom konkurencijom".

Taj je potez uslijedio nakon što se slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan  prošlog tjedna sastao s konzorcijem proizvođača kraškog terana, a oni su ga upozorili da se u Sloveniji u prodaji našlo "vino iz Hrvatske označeno kao teran". Židan je tom prilikom izjavio da se "crno istarsko vino iz Hrvatske s etiketom terana nedopušteno našlo u prodaji u Sloveniji, gdje je teran zaštićen kao proizvod sa zemljopisnim podrijetlom koji se dobiva na području slovenskoga Krasa".

Laik bi ovaj slučaj vjerojatno percipirao kao još jedan u nizu hrvatsko-slovenskih nesporazuma, no poznavatelji vinarskih prilika i vinarske povijesti u Istri i široj okolici šokirani su ovakvom drskošću i vinara sa slovenskoga Krasa, i slovenskih poljoprivrednih vlasti koje su "nasjele" na poluinformacije i tendenciozni marketing, ali su na osnovi takvih neistina poduzele korake koji imaju pravne i ekonomske posljedice.

Ivica Matošević, predsjednik Udruženja vinarstva pri HGK-u i predsjednik udruge Vinistra, koja okuplja vinare iz hrvatskog dijela Istre, osupnut je zabranom našeg terana u Sloveniji

- Kada je Slovenija 2004. godine uoči ulaska u EU zaštitila pojam kraški teran kao vino proizvedeno od sorte refošk na Krasu, mi na to nismo reagirali, jer smo bili svjesni da moramo isposlovati najbolju moguću startnu poziciju kad postanemo dio zajedničkog tržišta. Vinistra je tada s tezom da teran i refošk nisu iste sorte krenula u istraživanje zajedno s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Projekt je dovršen 2010. zaključkom o genetskim razlikama između terana i refoška, tako da slovenska zaštita nečega što oni zovu teran - ne stoji.

Ako vinari s Krasa žele vinarski rat, onda idemo u rat, ali onda oni više neće smjeti koristiti naziv teran! Ja sam međutim prije svega za dogovor, i vjerujem da će do dogovora doći, veli Matošević.

www.glasistre.hr

Tagovi: teran, refošk, vino, Ivica Matošević, Vinistra, Dejan Židan, Istra
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE