GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matica umirovljenika Hrvatske za novi izračun mirovina

Matica umirovljenika Hrvatske za novi izračun mirovina
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2011 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se umirovljenicima, koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu, omogući novi izračun s tim da sva svoja uplaćena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti.
"Radi se o osiguranicima koji su u vrijeme uvođenja drugog stupa imali između 40 i 50 godina života, a takvih je oko 120 tisuća", ističe u današnjem priopćenju predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

Posebno poručuje kako će se "zalagati da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi treće dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj".

Matica umirovljenika Hrvatske u priopćenju također navodi kako "u predizbornom vremenu neće mijenjati svoje stavove niti će se svrstavati uz neku političku stranku ili koaliciju, ali upućuje apel Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika".

Istodobno zahtjeva da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina što, kako se navodi u priopćenju, "ne iziskuje nova materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko neće moći dovoditi u pitanje".

"Tražeći ove i druge hitne mjere, Matica umirovljenika Hrvatske, kao najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj, odbacuje pokušaje nekih stranaka da njene stavove politiziraju, osobito nakon nedavne konferencije za novinare u Zagrebu. Matica, međutim, ozbiljno i na vrijeme upozorava da će upravo glas umirovljenika biti presudan i da će najstariji glasači, i bez nametanja, sami znati prepoznati tko im nudi dostojanstven život i izlaz iz ovog siromaštva", stoji u priopćenju.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek također navodi kako su "mirovine kod nas, prvi put nakon više od pola stoljeća, i nominalno pale u odnosu na prethodnu godinu, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u srpnju prošle godine prosječna mirovina je bila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna što je za blizu jedan posto manje nago lani".

Dodaje kako je "alarmantan novi podatak do kojeg je analizom došla Matica, da više od polovice umirovljenika u Hrvatskoj, točnije njih 51 posto, prima mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna, a to je nedovoljno i za podmirivanje najelementarnijih životnih troškova. U toj analizi posebno zabrinjava činjenica da čak 79 posto umirovljenika prosječno mjesečno prima svega 1.676 kuna što se po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva", stoji u priopćenju.

Tagovi: Matica umirovljenika Hrvatske, mirovine, izračun mirovina, Vlada RH, Josip Vincek
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE