GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Masovno tiskanje novca dodatni argument za rast bitcoina

Masovno tiskanje novca dodatni argument za rast bitcoina
BITCOIN HALVING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 21:37
Autor: SEEbiz / Bug.hr
LONDON - Bitcoin halving, događaj koji je unaprijed programiran kako bi se rudarenje ove kriptovalute postupno sve manje isplatilo, do sada je zabilježen tek dva puta.

Njegova pojava nije uvjetovana vremenski već količinom generiranih bitcoina, nakon svakih 210.000 generiranih blokova. Prvo ovakvo smanjenje "nagrada" za rudarenje na pola dogodilo se 29. studenoga 2012. godine, a drugo 10. srpnja 2016. godine.

Sljedeći takav događaj slijedi nam kroz otprilike tjedan dana, kada će nagrada za rudarenje koja se dodjeljuje svakih 10 minuta pasti s trenutačnih 12,5 na 6,25 bitcoina.

Smanjenje ponude kriptovalute, kao i kod svake druge imovine, trebalo bi za sobom povući i porast njezine cijene – a upravo se to dogodilo nakon prošla dva halvinga iako nitko ne može sa sigurnošću reći da je upravo to glavni razlog za porast cijena.

Tijekom prvog smanjenja ponude upola, kakvo i sada slijedi, bitcoin je koštao oko 10 dolara, da bi u godini nakon toga dostigao cijenu od 1.000 dolara. Drugi puta vrijedio je oko 1.000 dolara, nakon čega je uslijedio nevjerojatni porast do gotovo 20.000 dolara.

Trenutačno se bitcoinom trguje po cijeni od oko 8.700 dolara, a budućnost cijene je, dakako, neizvjesna. Neki analitičari povezuju nadolazeći halving i činjenicu da su financijska tržišta u krizi, te da države "tiskaju" novac i dijele ga građanima – pa smatraju da bi to moglo dodatno potaknuti potražnju i ponovno dovesti do porasta cijene u mjesecima nakon ovog događaja..

Halving koji se sada očekuje dogodit će se automatski nakon što se za to steknu tehnički uvjeti, odnosno dosegne se određeni broj izrudarenih blokova. Prema aktualnom izračunu i brojaču koji je dostupan na ovom mjestu, nagrade za rudarenje će se prepoloviti u utorak, 12. svibnja u 7:32 sati po hrvatskom vremenu.

Tagovi: bitcoin halving, bitcooin, kriptovalute, tiskanje novca, tržište kapitala, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE