GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maslinarstvo sve razvijenije u Hercegovini

Maslinarstvo sve razvijenije u Hercegovini
EFEKT KLIME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Zemlja vinara i maslinara Jure Sušca znala je u jesen biti prekrivena mrazom, ali ove je godine toplo vrijeme potrajalo dugo. Bilo je 28 stupnjeva krajem listopada kad su on, njegova obitelj i prijatelji obrali masline.

Globalno zagrijavanje drugdje u svijetu izaziva razorne poplave i suše, ali ovdje u južnoj Hercegovini uzgoj maslina zbog toga buja.

"Klima se ovdje promijenila", kaže Sušac francuskoj agenciji AFP: "Zime više nisu ekstremne. Praktički više nemamo smrzavanja".

Mještani kažu da je snijeg zadnji put ondje pao u veljači 2012.

Zbog temperatura viših od uobičajenih, kakve maslinama trebaju, u BiH se proizvodnja maslina od 2015. do 2020. utrostručila, na 985 tona.

"Nema više rizika da će se masline u zimi smrznuti", dodaje Sušac koji planira udvostručiti broj svojih stabala, na 400.

Ohrabrenje za to dobio je nakon iznimno dobre berbe od pet tona maslina, koja bi trebale dati oko 16 litara ulja na 100 kilograma.

Izrugivanje susjeda

Sušac je 1989. bio među prvima u kraju koji se usudio zasadati poneku maslinu.

"Pitao sam za savjet neke starije susjede koji su mi rekli da to ovdje nitko nije radio i čak su mi se malo smijali".

"Ali dokazao sam da su bili u krivu", kaže Sušac koji se obitelji upravlja imanjem na tri hektara, tridesetak kilometara od hrvatske jadranske obale.

Prema analizi Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) u Mostaru, "trendovi pokazuju da globalno zagrijavanje pomiče maslinike sjevernije".

Vremenske statistike potvrđuju stanje na terenu. "Duljina razdoblja s prosječnom dnevnom temperaturom iznad 15 stupnjeva Celzija vrlo je važna maslinama", kaže agrometeorolog Nedžad Voljevica.

Godišnje su sada 192 takva dana u dijelu Hercegeovine u kojem se uzgajaju masline, što je 18 dana više nego što ih je prosječno bilo od 1961. do 1990., dodaje Voljevica.

Više temperature prati i manje kiše, ali to u BiH nije problem je se radi o zemlji čije su količine podzemnih voda među najvećima po glavi stanovnika u Europi.

Poput mnogih maslinara u Hercegovni, Susač je izbušio 300 metara dubok zdenac koji njegovim maslinicima omogućuje sustav navodnjavanja.

Mercedes ne, ulje da

Uzgajanje maslina u BiH je uzelo maha od 2005. godine i godišnje se zasadi od 10.000 do 15.000 stabala, kaže čelnik FAZ-a Marko Ivanković.

Ove godine će ondje biti proizvedeno 300 tisuća litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja, što je majušni dio svjetske proizvodnje od 3,1 milijuna tona.

Hercegovački maslinari, uključujući Sušca, međutim osvajaju medalje na natjecanjima u Hrvatskoj, regionalnom lideru u tom sektoru.

Jedan od njih čak je osvojio zlatnu medalju na svjetskom natjecanju maslinara NYIOOC, jednom od najprestižnijih u svijetu.

"Masline daju najbolje rezultate, najviše razine polifenola (molekula s antioksidativnim svojstvima) upravo na rubu Sredozemlja, gdje se mi nalazimo", tvrdi uzgajivač

Slavko Ramljak, koji ima 1300 masilna.

"Ne možemo napraviti mercedes, ali možemo dobro maslinovo ulje", dodaje taj 70-godišnjak.

Tagovi: masline, maslinarstvo, Hercegovina, maslinovo ulje
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Žitopeka nedeljni dobitnik, na NIS-ovim najveća trgovina
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Žitopeka nedeljni dobitnik, na NIS-ovim najveća trgovina
BEOGRAD – Akcije Žitopeka ostvarile su najveći rast vrednosti od 42,11 posto, najveći gubitnik je Jugoprevoz sa padom od 22 procenta ,dok su deonice NIS-a imale najveći promet od 23,8 miliona dinara, navodi se u nedeljnom izveštaju Beogradske Berze.
Troškovi peradara preveliki, a cijena pilića zamrznuta
PERADARSTVO
Troškovi peradara preveliki, a cijena pilića zamrznuta
ZAGREB - Cijena hrane za perad poskupjela je čak 40 posto, a računi za grijanje na plin nekim farmerima s 20 i na 200 tisuća kuna, upozoravaju iz peradarskog sektora, koji je proteklih mjeseci najizloženiji poskupljenjima sirovina i energenata.
Šef Bundesbanke Nagel najavljuje novo povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Šef Bundesbanke Nagel najavljuje novo povećanje kamatnih stopa
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni i dalje je vruća, pa će je Europska središnja banka (ECB) morati dodatno ohladiti prilagođavanjem baznih kamatnih stopa, procjenjuje čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim).
Azijska tržišta: Indeksi rasli, inflacija u Tokyju blizu najviše razine u 42 godine
NOVI RAST
Azijska tržišta: Indeksi rasli, inflacija u Tokyju blizu najviše razine u 42 godine
TOKYO - Azijski su indeksi na kraju tjedna blago porasli. Trgovci su analizirali osnovne potrošačke cijene u Tokiju u siječnju koje su porasle 4,3%, brže od procjena - što se približava najvišim cijenama za glavni grad Japana od sredine 1981. godine.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa, odličan dan za Teslu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Uzlet Nasdaqa, odličan dan za Teslu
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak dok su trgovci analizirali najnoviju seriju korporativnih zarada i bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju koji su bili iznad očekivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE