GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić: Neće biti puno turista, posebno ne iz zemalja gdje je teža situacija nego kod nas

Markotić: Neće biti puno turista, posebno ne iz zemalja gdje je teža situacija nego kod nas
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 10:00
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je za Večernji list da u Hrvatskoj ove sezone neće biti puno turista, osobito ne iz zemalja koje su lošije od nas.

U razgovoru za Večernji TV Markotić je kazala da je podatak o samo deset novooboljelih u 24 sata jako dobra vijest, ali i kako opasnost i dalje nije prošla, da treba biti jako oprezan i ozbiljan, da se ne treba opustiti i da se s popuštanjem mjera mora ići promišljeno kao što su se i donosile, navodi dnevnik.

Komentirala je i proboj virusa u domove za starije i nemoćne.

"Nijedna od tih situacija nije dobra. Bilo bi nevjerojatno misliti da virus neće ući u domove za starije i nemoćne. Ne možemo mi spriječiti da on ode bilo kamo, no dobro je da smo to uspjeli dugo odgađati, što je pomoglo zdravstvenom sustavu da se pripremi. To je dobro u ovoj priči, da to nije eksplodiralo kao u Italiji, nego polako tinja" kazala je.

Osvrnula se i na najave turističke sezone i informacije o dolasku turista iz raznih zemalja i koliko je to opasno. Kazala je kako su to želje za koje želimo da budu ostvarive te da je svaki scenarij otvoren.

"Ali treba razmišljati i o mjerama opreza koje sada neće biti napuštene. U redu je planirati, ali treba biti vrlo realan i znati da nije jako realno da se odjednom nađe puno turista, pogotovo iz drugih zemlja koje imaju puno lošiju epidemiološku situaciju. Puno bi nas više koštalo da se vratimo na situaciju otprije dva mjeseca" smatra Markotić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti istaknula je i kako su naručeni serološki testovi te da će se za početak testirati zdravstveni djelatnici da se vidi je li netko prebolio virus neopaženo.

"Dobili smo i od Nacionalnog stožera 5620 testova i njih ćemo koristiti kao pomoć u dijagnostici. Usto planiramo još veću količinu testova i krenut ćemo na šire testiranje osoba u domovima za starije i nemoćne. Još se planira koji će sve dijelovi populacije biti ispitani". kazala je dr. Markotić i navela kako će to biti dulja analiza.

Ustvrdila je kako će se češće testirati dio populacije za koji se pokaže da je podložniji virusu. Govorila je i o Imunološkom zavodu, bi li on mogao raditi serološke testove.

"Imunološki zavod naša je strateška institucija. Oni nisu proizvodili dijagnostičke testove, već cjepivo. To ne znači da uz neke promjene ne bi mogao proizvoditi i neke dijagnostičke testove. Dapače, nama bi trebala reforma Imunološkog zavoda. Godinama se puštalo da ta institucija propada. Otišli su i ljudi. Trebat će puno energije da se izgrade postrojenja", kazala je Markotić, donosi Večernji list.

Tagovi: Alemka Markotić, hrvatski turizam, koronavirus, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, samoizolacija,
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE