GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markarjan: Rusija se nada hrvatskoj pomoći u uvođenju bezviznog režima s EU

Markarjan: Rusija se nada hrvatskoj pomoći u uvođenju bezviznog režima s EU
RUSIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2014 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Odnosi između Rusije i Hrvatske prijateljski su i konstruktivni, ruske tvrtke, uključujući i energetske, načelno su zainteresirane za ulazak na hrvatsko tržište, a Moskva se nada da će Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, aktivno zagovarati konačno ukidanje svih viznih barijera između Rusije i EU-a, izjavio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markarjan u intervjuu za Hinu.

"Ocjenjujem naše odnose kao prijateljske i konstruktivne koji se temelje na pragmatizmu i uzajamnom poštovanju interesa. Imamo dobar politički dijalog, neopterećen bilo kakvim 'otvorenim' problemima", rekao je veleposlanik Markarjan. Nedavni posjet Hrvatskoj potpredsjednika ruske vlade Arkadija Dvorkoviča i njegovi sastanci s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom potvrda su toga, kaže Markarjan.

Gospodarska suradnja i neiskorišteni potencijali

Po Markarjanovim riječima, dobro se razvijaju i trgovinsko-gospodarske veze, a Rusija tradicionalno ulazi u pet glavnih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske.

"Uza sve to, smatramo da je potencijal naše gospodarske suradnje znatno veći i trebamo aktivnije raditi u ovom smjeru radi postizanja što boljih rezultata", istaknuo je.

Markarjan se nada da će iduća sjednica rusko-hrvatskoga međuvladina povjerenstva za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koja će se održati sredinom godine u Moskvi, biti uspješna, a najavio je da se u sklopu tog sastanka namjerava održati i poslovni forum na kojemu će sudjelovati zainteresirane ruske i hrvatske tvrtke.

Na pitanje smatra li da bi Rusija, to jest tvrtke Gazprom ili Rosneft mogle biti zainteresirane za kupnju MOL-ova udjela u Ini, veleposlanik je rekao da su "ruske tvrtke načelno zainteresirane za širenju svoje djelatnosti i ulaz na druga tržišta, uključujući i hrvatsko".

"Ako takva varijanta bude realna i ako neka od ruskih kompanija u njoj vidi perspektivu, zašto se takav posao ne bi ostvario", dodao je.

Suradnja u kulturi i sportu

Markarjan je istaknuo uspješnu rusko-hrvatsku suradnju u kulturi i sportu. Podsjetio je da je prošle godine Rusija bila zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima i da je hokejaški klub Medveščak ušao u rusku ligu.

"Od prošle godine u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi igra hrvatski klub Medveščak i - na naše zadovoljstvo - igra jako uspješno", rekao je veleposlanik.

Osim toga, prije tjedan dana potpredsjednik ruske vlade Dvorkovič postao je počasni veleposlanik hrvatskih Sportskih igara mladih. "Sve to stvara pozitivno ozračje za jačanje i razvoj naših prijateljskih odnosa", smatra Markarjan.

Vizni režim

U pregovorima o uvođenju bezviznog režima između Rusije i EU-a nema velikih pomaka, rekao je Markarjan i dodao kako se nada da će se s tim u vezi angažirati i Hrvatska kao punopravna članica Unije.

"Nažalost, ne vide se veliki pomaci u vezi s tim pitanjem. Smatramo da je 'lopta' sada na europskoj polovici terena. Sve tehničke stvari za ublažavanje viznog režima odavno su gotove, nedostaje političke volje. Mislimo da je takva situacija nepravedna jer je Europska unija ukinula vize za državljane više od 60 država, a Rusija je za EU najprirodniji partner po gospodarskim i strateškim parametrima".

Po njegovim riječima, Rusija je svjesna koliko je Hrvatskoj važan turizam i dolazak ruskih turista, a njihov broj se zbog uvođenja viznog režima nakon ulaska Hrvatske u EU "znatno smanjio".

"Vidimo i visoko cijenimo nastojanja hrvatske vlade da se ruskim državljanima olakša procedura dobivanja viza za Hrvatsku. Nadamo se da će sad Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, unutar nje aktivno zagovarati konačno ukidanje svih viznih barijera s Rusijom", rekao je Markarjan.

Olimpijske igre u Sočiju

U petak se u Sočiju otvaraju Zimske olimpijske igre, a ubrzo nakon njih održat će se i Paraolimpijske igre.

"Rusiji su Olimpijske i Paraolimpijske igre 2014. u Sočiju jako važne. One će postati ključni događaj u životu naše zemlje koji će novim generacijama sportaša i cijelom Olimpijskom pokretu ostaviti neprocjenjivu sportsku baštinu", ocijenio je ruski veleposlanik, dodajući da će Igre pridonijeti gospodarskom razvoju regije, pretvaranju Sočija u turističko odredište svjetske klase i središte poslovne aktivnosti.

To će, istaknuo je, osigurati kvalitetniji život stanovništvu cijele regije te ojačati poziciju Rusije u svijetu. "Cijela zemlja nestrpljivo očekuje da igre počnu", rekao je Markarjan.

Sportski objekti izgrađeni za Olimpijske igre nakon njihova završetka neće biti zaboravljeni i neiskorišteni, kao što se to dogodilo u nekim zemljama, naglašava Markarjan, dodajući da će se u nekima od njih održavati važna sportska natjecanja: svjetski kupovi, europska i ruska prvenstva.

"Također je važno to što će neke ruske reprezentacije u zimskim sportovima imati vlastite baze za pripreme za međunarodna natjecanja. Nažalost, prije nam je nedostajalo takvih kompleksa, a sportaši su odlazili na pripreme u inozemstvo, kao na primjer naši sanjkaši. Naravno da će izgrađeni hoteli i druga infrastruktura omogućiti aktivniji razvoj ljetnoga i zimskog turizma u Sočiju i privući ne samo ruske, nego i strane goste", rekao je veleposlanik.

Preskupe igre?

Mediji su se raspisali da će Olimpijske igre u Sočiju biti najskuplje u povijesti, ali Markarjan to opovrgava i tvrdi da će ukupan trošak biti na razini troškova Zimskih olimpijskih igara održanih u drugim zemljama.

"Ukupan trošak priprema za Olimpijske igre objavljen je i iznosi 214 milijarda rubalja (oko 6,5 milijarda dolara). Od toga je oko 100 milijarda rubalja državnog novca, a ostatak dolazi od privatnih tvrtki. Taj se iznos izravno odnosi na pripremu za Olimpijske igre – za gradnju 15 sportskih objekata i nužnu sportsku infrastrukturu", objasnio je.

"Ako uzmemo u obzir razvojnu pripadajuću infrastrukturu, troškovi će vjerojatno biti veći, ali oni nisu izravno povezani s Olimpijskim igrama. Tu bismo infrastrukturu grada i regije trebali razvijati u svakom slučaju, neovisno o održavanju Igara. Zato se može reći da je trošak za Olimpijske igre u Sočiju sličan troškovima Zimskih olimpijskih igara održanih u drugim zemljama".

Terorističke prijetnje

Markarjan smatra da terorističke prijetnje neće bitno utjecati na broj gledatelja koji će doći u Soči. Istaknuo je da će biti poduzete sve potrebne mjere sigurnosti te da će se paziti da one budu što neprimjetnije kako ne bi ometale sudionike i goste. "Mi imamo bogato iskustvo u održavanju velikih međunarodnih političkih i sportskih događaja – G20, G8, Svjetsko prvenstvo u atletici u Moskvi. Naravno, aktivno koristimo iskustvo održavanja sličnih manifestacija u drugim regijama svijeta i u drugim zemljama".

Kazao je da Rusija unatoč bogatom iskustvu na osiguranju Igara aktivno surađuje i s partnerima iz inozemstva, SAD-om te europskim i azijskim državama. "Postavili smo stožer za osiguranje koji koordinira rad naših agencija za provedbu zakona i posebnih tijela te održava čvrste veze s kolegama iz inozemstva. Visoko cijenimo takvu suradnju i zahvalni smo svojim partnerima na njihovoj spremnosti za potporu", rekao je.

"Na osiguranju Igara radit će 40.000 pripadnika policije i specijalnih službi. Mi ćemo štititi svoj zračni i pomorski prostor te planinsko područje. Osim toga, sve ćemo organizirati tako da sve mjere sigurnosti budu što neprimjetnije i da ne ometaju goste i sudionike toga sportskog praznika", istaknuo je ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Tagovi: Robert Markarjan, ruski turisti, bezvizni režim, Ina, MOL Gazprom, Rosneft
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE