GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Proračun je prvi test i temelj budućih ocjena kreditnog rejtinga

Marić: Proračun je prvi test i temelj budućih ocjena kreditnog rejtinga
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2016 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch, rekao je kako je s jedne strane dobro to što je Hrvatskoj zadržan rejting jer je nova Vlada tek stupila  na snagu, te naglasio da je državni proračun prvi test i temelj budućih ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga.
Na taj način novoj Vladi dan je određen vremenski period u kojem očekuju da će vidjeti i čuti konkretne mjere koje će u konačnici poduzeti. S druge strane, u tom izvještaju važan je dio u kojem oni govore na koji način agencije vide da se taj rejting može popraviti. U tom su dijelu bili vrlo jasni - i po pitanju gospodarskog rasta i održivosti javnog duga, izjavio je u subotu novinarima ministar Marić.

 Izrazio je uvjerenje da će Vlada svojim potezima rastjerati sumnje koje je Fitch iznio - sumnje u smanjenje javnog duga i reformame koje bi trebale potaknuti gospodarski rast, kao i u stabilnost nove hrvatske Vlade.

 Naglasio je da je proračun prvi test, nešto što će agencije najviše uzeti u obzir pri formiranju budućih ocjena.
 "Radimo na tome da proračun bude prvi ogledniji primjerak onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini", rekao je ministar financija Marić.

 Podsjetio je kako je cilj Vlade deficit svesti na 3 posto u iduće dvije godine. Na koji način to planiraju postići, saznat ćemo iz smjernica ekonomske i fiskalne politike koje će objaviti za dva tjedna, a u kojem će dati okvir ciljanih razina deficita, duga i nekih drugih pokazatelja.

 Ministar nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna.

 Ministar Marić je također rekao kako nema potrebe za novim zapošljavanjima u državnoj upravi i ministarstvima.  Uz bolju i efikasniju realizaciju svi zacrtani ciljevi će se moći ispuniti, zaključio je.

 Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB%2B' rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor's.

 U obrazloženju odluke Fitch navodi da rejting odražava ravnotežu između, s jedne strane, visokog javnog i vanjskog duga, velikog fiskalnog deficita i slabog rasta, a s druge strane, prilično povoljnih strukturnih značajki.

 Bruto dug opće države dosegnuo je u 2015. godini 89 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), znatno iznad prosječnih 43,6 posto u drugim zemljama s 'BB' rejtingom, a Fitch očekuje daljnji rast tog duga i njegov vrhunac u 2017. od 92,4 posto.

 Bruto i čisti vanjski dug dosegnuli su u 2015. godini 110, odnosno 55,3 posto BDP-a, procjenjuje agencija.

 Međutim, strukturne značajke, uključujući dohodak po stanovniku, razvoj ljudskih potencijala i pokazatelje upravljanja, znatno su iznad prosjeka u usporedivim zemljama.
Tagovi: Zdravko Marić, proračun, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Eksplozija izvoza talijanske tjestenine u Njemačku
TREND
Eksplozija izvoza talijanske tjestenine u Njemačku
BERLIN - Neutaživ apetit Nijemaca za tjesteninom u doba korone donio je barem jednu dobru vijest Italiji koja je izvoz te te namirnice u Njemačku povećala za 20 posto u godinu dana.
EU tržišta: Indeksi pali zbog restrikcija putovanja
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Indeksi pali zbog restrikcija putovanja
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi putovanja u nekim zemljama eurozone zbog pandemije koronavirusa.
Svi putnici koji lete u SAD moraju se testirati i ići u karantenu
NOVA PRAVILA
Svi putnici koji lete u SAD moraju se testirati i ići u karantenu
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden donio je u četvrtak uredbu po kojoj će svi putnici koji lete u SAD morati imati negativni test prije leta i ići u karantenu nakon dolaska.
Azijska tržišta: Pad indeksa za kraj tjedna
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Pad indeksa za kraj tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što je azijski MSCI indeks ovoga tjedna snažno porastao i dosegnuo najviše razine od kada postoji.
Wall Street: Dow Jones indeks pao, S&P 500 porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones indeks pao, S&P 500 porastao

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE