GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla

Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla
EURO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.

Marić je to rekao na konferenciji Zagrebačke županije "Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“, ustvrdivši da je strateški dio oko uvođenja eura "de facto" odrađen i još 12. srpnja predstoji formalna odluka Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) o ulasku Hrvatske u eurozonu s 1. siječnjem iduće godine.

Međutim, nakon toga predstoji obaviti jako puno operativno-tehničkog posla, poručio je Marić, dodavši da je dobro da se na razini centralne države, ali isto tako i na lokalnoj, o toj temi govori te prolazi kroz sve detalje prilagodbe za uvođenje eura. "Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije", izjavio je Marić novinarima.

Po pitanju te prilagodbe, moguće je da će na razini središnje i lokalne države negdje doći i do dodatnih troškova, no nastojalo se sve unaprijed izračunati, odgovorio je Marić na novinarski upit, istaknuvši da su građani tu zaštićeni i da im samo uvođenje eura praktički neće donijeti nikakav trošak.

Iznova je apostrofirao da kod građana postoji bojazan da će kod zamjene valuta doći do zaokruživanja cijena na više, no i napomenuo da trenutni inflatorni pritisci nemaju ikakve veze s procesom uvođenja eura.

Zadaća je prevenirati sve dodatne potencijalne inflatorne pritiske koje bi taj proces mogao donijeti, pa je zato i Zakonom o euru predviđen cijeli niz mjera, poput dvojnog iskazivanja cijena, kao i angažmana udruga civilnog društva, a kako ne bi došlo do neopravdanog podizanja cijena, rekao je Marić.

Izjavio je da kod jedne tako velike promjene nitko ne može sa sigurnošću reći da neće biti nekih dodatnih i nepredviđenih poteškoća, a kao jedan od osigurača za lakšu prilagodbu građana i gospodarstva na uvođenje eura, Marić je izdvojio i mogućnost gotovinskog plaćanja kunama i dva tjedna nakon što euro u Hrvatskoj i službeno bude uveden kao valuta.

Također, napomenuo je da će po formalnoj odluci o ulasku u eurozonu krenuti i službena kampanja oko uvođenja eura, pri čemu je pohvalio takva događanja, jer cilj je doprijeti do svakog građanina. Ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

"To dodatno reputacijski stvara priliku za naše poduzetnike koji rade na području eurozone, ali i šire", ocijenio je Marić.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović izvijestio je da su osim predstavnika ustanova koje su u ingerenciji županije, na današnju konferenciju pozvani i predstavnici svih 25 općina i devet gradova s područja županije.

Izazov koji im predstoji je da se već idući proračun mora iskazati u eurima, a također, vrlo brzo će svi računi morati biti iskazivani u dvije valute. S obzirom da županija ima "kod sebe" i dom zdravlja, osnovne i srednje škole, mnoge javne ustanove i trgovačka društva, jasno je o koliko se tu posla radi, izjavio je Tomljenović.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da današnji velik broj okupljenih govori o ozbiljnosti i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske. Rekao je da je lokalna i regionalna samouprava vrlo ozbiljno shvatila tu temu, a smatra da će svi zajedno uspješno odraditi "veliki zadatak".

O Zakonu o uvođenju eura, obvezama tijela javne vlasti, prilagodbi procesa subjekata opće države, kao i financijskom i računovodstvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura, okupljenima predavanja su održali predstavnici Ministarstva financija.

Ovaj tjedan će se sve znati po pitanju inicijative studenata

Na pitanje novinara o poreznoj reformi koju traži HUP, Marić je rekao da su uvijek otvoreni za komentare i prijedloge, a sukladno njima i mogućnostima, vidjet će kako koncipirati daljnje korake. Ocijenio je i da je sam prijedlog HUP-a "de facto" na tragu onog što je Vlada do sada radila, no i da je njihov predloženi reformski paket "dosta velik".

Marić je rekao da ne želi ništa prejudicirati po pitanju daljnjih reformi, pojasnivši da su porezne izmjene uglavnom nastupale s početkom godine, no ove godine je zbog poznatnih okolnosti učinjena iznimka i PDV na hranu je snižen s 1. travnjem.

Inače, tu mjeru snižavanja PDV-a na hranu Vlada je "čuvala" kao jednu vrstu balansirajućeg efekta u slučaju da dođe do povećanja cijena zbog zaokruživanja kod uvođenja eura, napomenuo je ministar financija.

Kada je riječ o inicijativi studentskih udruga da se studentima podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica, Marić je rekao da će se ovaj tjedan ponovo sastati s predstavnicima studenata, a tada bi trebale biti poznate i sve informacije po tom pitanju.

Tagovi: Zdravko Marić, eurozona, europodručje, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE