GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić najavio plasman obveznice na domaćem tržištu

Marić najavio plasman obveznice na domaćem tržištu
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2016 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da nije digao ruke od Vlade, da Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij te je najavio mogućnost plasmana obveznice na domaćem financijskom tržištu prije ljetne stanke.
"Ne nisam digao ruke, što se tiče političke konotacije i reperkusija, probao sam ne ulaziti u detalje, smatram i vjerujem da će taj element biti na zadovoljavajući način riješen kako bismo mogli krenuti dalje sa svim onim što smo si sami zacrtali kao plan, a s druge strane i na tragu pozitivnih gospodarskih kretanja koja se događaju, koja su vidljiva u hrvatskom gospodarstvu, da možemo izvući maksimum", rekao je Marić na rubu međunarodne konferencije o izravnim stranim ulaganjima.

Na pitanje hoće li HDZ pokrenuti opoziv premijera Oreškovića ili postoji mogućnost da ministri iz HDZ-ove kvote podnesu ostavke, kazao je da nije najpozvaniji za komentiranje takvih pitanja, pogotovo na političkom području te da u tom kontekstu nema komentara.

Ministar financija istaknuo je i kako je njegova suradnja s premijerom Oreškovićem izuzetno dobra.

"Moja suradnja s premijerom od prvog je dana bila izuzetno dobra. Ne mogu ni jednu drugu riječ niti rečenicu koristiti. Od prvog dana imamo vrlo jasan i otvoren razgovor, mislim da smo se oko svih točaka usuglasili kako na gospodarskom tako i po pitanju javnih financija", istaknuo je.

Na upit znači li to da po njemu Orešković ne treba otići, Marić je ponovio kako političke konotacije i elemente neće komentirati.

"Ali iz perspektive suštine, mislim da smo složili jedan dobar i kvalitetan program, tu je on kao prvi u vladi imao svog obola", kazao je Marić dodajući da je fokus koji si je stavio kao ministar financija naišao na podršku premijera, kao i ostalih članova Vlade.

Ministar financija nije znao zašto u ponedjeljak ujutro nije održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), odnosno ne pokazuje li i to da sve stoji.

"Pozicija Ministarstva financija, neću je preuveličavati, ali po mnogo čemu je specifična. Dakle, nama svakodnevni operativni posao jednostavno ne daje nikakvu mogućnost niti izliku da nešto staje ili da se ne izvršava. Dakle, od samog prikupljanja prihoda, izvršavanja rashodovne strane proračuna do svih silnih drugih aktivnosti koje imamo. Ja vas ne samo uvjeravam nego svima poručujem da sav operativni djelokrug Ministarstva financija, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo, sigurno neće biti pod znakom pitanja, nego dapače mi nastavljamo raditi", istaknuo je Marić.

Što se tiče GSV-a, Marić je rekao da ne zna zašto nije održan te da se on osobno ranije ispričao, zbog puta.

Obveznica na domaćem tržištu prije ljetne stanke

Ponovio je da je izdanje euroobveznice odgođeno "do trenutka kada budemo prepoznali da su okolnosti na financijskim tržištima i sve ono što utječe na cijenu dovoljno dobri, da bismo postigli bolje od onoga što smo imali". Što se tiče samog vremenskog horizonta, još je otvoreno hoće li se ta transakcija realizirati prije ljetne stanke ili nakon nje, dodao je.

Kazao je i da politička kriza ima određene posljedice na cijenu zaduživanja, kao i na ukupno gospodarstvo i građane.

"Država je na neki način uporišna točka prema kojoj se ravnaju svi ostali sektori. Nadam se i vjerujem da će se sve ove nejasnoće čim prije razriješiti i da ćemo i taj element ispuniti kako bismo, ponavljam, na tragu plana i programa i dobrih gospodarskih kretanja i u tom segmentu polučili dobre rezultate", rekao je Marić.

Na pitanje podrazumijevaju li novi izbori štetu od milijardu eura za gospodarstvo zbog nepovlačenja novca iz EU fondova Marić je odgovorio: "Teško je kvantificirati, sigurno da određene odgode i odgađanje nekih procesa imaju svoje financijske reperkusije".

Ponovio je da s prošlotjednim odgađanjem zaduživanja na inozemnom financijskom tržištu ništa nije ugroženo u smislu izvršavanja proračuna u području mirovina, plaća i drugih financijskih obveza i općenito rashoda. S druge strane, navodi da je pred državnim financijama i velik posao po pitanju refinanciranja obveza cijelog sektora cesta i autocesta.

Odgovarajući na upite novinara, ministar financija je poručio kako Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij.

Podsjetio je da je na domaćem tržištu ove godine već izdana jedna obveznica. "Plan je da ta izdanja naših obveznica na neki način vežemo uz plan i program HNB-a po pitanju strukturnih repo aukcija tako da nam je ideja da se prije ljetne stanke napravi još jedno domaće izdanje obveznica. Najvjerojatnije početkom srpnja", kazao je Marić.

Dodao je da da uvijek postoje alternativni scenariji kako se ne bi doveli "u situaciju da ste pred zidom" i ustvrdio: "Mi u toj situaciji nismo".

Uskoro rezanje parafiskalnih nameta

Istaknuo je i da će, kako je obećano, i ove godine biti smanjeni parafiskalni nameti poduzetnicima, vjerojatno krajem lipnja ili početkom srpnja.

"Ono što smo obećali mi ćemo uskoro isporučiti, blizu smo tog ukupnog iznosa, čak smo i došli do njega, sad još samo malo sređujemo određene detalje", rekao je.

Podsjetio je da je za ovu godinu zacrtano da se predlože mjere uštede odnosno rasterećenje gospodarstva od 0,1 posto BDP-a, što je oko 330 milijuna kuna.

"Terminski plan je kraj šestog, početak srpnja i tada ćemo to prezentirati. Okolnosti koje će tada biti teško mi je u ovome trenutku komentirati, ali duboko vjerujem da su upravo ti prijedlozi i sugestije koje idu temeljem vrlo temeljitog rada cijele stručne radne skupine vrlo pozitivni i dobri za gospodarstvo i društvo u cjelini", zaključio je ministar Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, obveznice, hrvatske obveznice, Tihomir Orešković
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE