GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić i Balogh potpisali sporazum koji definitivno rješava pitanje budućnosti Cimosa

Marić i Balogh potpisali sporazum koji definitivno rješava pitanje budućnosti Cimosa
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2017 / 11:06
Autor: SEEbiz / H
MOKRICE - Ministar državne imovine Goran Marić i glavni izvršni direktor slovenske Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh potpisali su u srijedu u Mokricama sporazum koji, po Marićevim riječima, definitivno rješava pitanje budućeg rada triju pogona koparskog proizvođača dijelova za autoindustriju Cimos u hrvatskoj Istri.

Ugovor je potpisan u nazočnosti slovenskog ministara za gospodarstvo i tehnologiju Zdravka Počivalšeka.

Cimos, u kojemu su većinske vlasničke udjele imale slovenske državne ustanove i fondovi, nedavno je prodan talijanskom fondu Palladio Finanziaria za simboličnu svotu od 110 tisuća eura, uz obvezu novog vlasnika da vrati financijske obveze koji prelaze 110 milijuna eura bankama te da tvrtku, koja je zadnjih godina bila u velikim teškoćama, dokapitalizira i privatizira.

O preuzimanju se pregovaralo više mjeseci, a problem su bila i jamstva novog vlasnika prema zaposlenima te dug Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci od 40 milijuna eura, koje je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i zbog toga lani pokrenula tužbu protiv Cimosa.

Sporazum koji je ministar Marić potpisao s direktorom slovenske državne "loše banke" Baloghom određuje da će DAB od te ustanove dobiti 7 milijuna eura na ime starog duga prema Riječkoj banci u roku 7 dana od potpisivanja ugovora, a DAB će povući svoju tužbu protiv Cimosa.

Marić je kazao da je sa slovenskim ministrom Počivalšekom, koji se jako angažirao na rješenju tog pitanja i sklapanju sporazuma, pregovarao mjesecima i da su postigli definitivno rješenje koje osigurava nastavak suradnje i opstanak Cimosovih tvrtki u Hrvatskoj - u Labinu, Buzetu i Roču, u kojima radi 1.200 zaposlenih.

"Tim smo sporazumom definitivno riješili taj problem. Neće biti otpuštanja radnika i osigurali smo nastavak proizvodnih procesa u Cimosovim tvornicama u Hrvatskoj", izjavio je Goran Marić.

Na pitanje novinara kakva su jamstva da se radna mjesta Cimosa u Sloveniji i Hrvatskoj neće zatvarati s obzirom da novi talijanski vlasnici najavljuju racionalizaciju poslovanja u ovisnosti od situacije na tržištu, ministri Počivalšek i Marić rekli su da je tržište na kojemu Cimos radi trenutačno u usponu, ali da općenito od mogućih otpuštanja i gubitka radnih mjesta mogu strahovati sva poduzeća koja se bave proizvodnjom.

Marić je rekao i da potpisivanje sporazuma sa slovenskom "lošom bankom" oko Cimosova dugovanja ne bi bilo moguće da se na tome nije posebno angažirao ministar Počivalšek, koji je shvatio dubinu problema i važnost buduće gospodarske suradnje dviju država koje su jedna drugoj vrlo važni partneri. "Osuđeni smo na suradnju i to će se nastaviti", kazao je Marić.

Potvrdio je i da se s Počivalšekom u razgovoru osvrnuo i na pitanje Agrokora te stanje u njegovoj tvrtci, slovenskom Mercatoru te da su obojica zadovoljni nastojanjima dviju vlada da u tom pogledu ne dođe do "nekontroliranih" događaja koji bi mogli štetiti gospodarstvima obiju država.

Gospodarska suradnja naših dviju država je vrlo dobra, o čemu svjedoči podatak da je naša robna razmjena premašila iznos od 3,5 milijardi eura, rekao je Počivalšek.

"Hrvatska je četvrti po redu najveći slovenski trgovinski partner, a važna je i za slovenske investitore koji su do sada u nju uložili 1,5 milijardi eura, dok su hrvatska poduzeća u Sloveniju investirala oko jedne milijarde", kazao je Počivalšek, dodavši da postoji mnogo prostora i za nastavak i produbljivanje gospodarske suradnje.

Ministar Marić kazao je, pak, da mu je Počivalšek prenio povoljan stav Slovenije u pogledu "pozitivnog" razvoja situacije u Agrokoru i mjerama kojima se kontrolira da ne dođe do negativnih učinaka koji bi imali utjecaja na ekonomski razvoj u dvije države te da su razgovarali i o drugim točkama međusobne gospodarske i druge suradnje, uključujujući i pitanje režima prometa u predstojećoj turističkoj sezoni.

Tagovi: Goran Marić, Imre Balogh, Cimos, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka
PROČITAJ I OVO
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BEZ SLAVLJA
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BERLIN - Svijet je ove godine sve podredio borbi protiv koronavirusa. Zemlje pokušavaju zaustaviti pandemiju raznim mjerama koje ometaju život i slobode ljudi. Virus još ne pokazuje znakove smirivanja, stoga se zemlje i gradovi već pripremaju za drugačiju sezonu praznika u prosincu.
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE