GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Margetiću u poštanskom sandučiću ostavljena metalna kuglica

Margetiću u poštanskom sandučiću ostavljena metalna kuglica
NOVE PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2015 / 20:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Istraživački novinar i suradnik SEEbiza potvrdio je za naš portal kako je u četvrtak (25.6.) navečer, oko 23.55 sati, u poštanskom sandučiću ispred svog stana pronašao metalnu kuglicu, nalik na "sačmu“ za lovačku pušku, veličine oko osam milimetara.
„Poruka je jasna. Svakom pametnom je jasno što znači metalna kuglica u poštanskom sandučiću istraživačkog novinara. Svakome je poznata fraza „dobit ćeš kuglu u glavu!“, komentirao je Margetić za SEEbiz.

Policija je još tijekom noći obavila očevid na licu mjesta, a danas je i službeno podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela prijetnje, protiv nepoznatog počinitelja, a policija i Margetić cijeli slučaj dovode u vezu sa ranijim pokušajem ubojstva Domagoja Margetića u kolovozu 2014. godine, te prijetnjama smrću u travnju i svibnju ove godine, kada je Margetiću u poštanskom sandučiću ostavljena omča za vješanje i dokument o Aferi Hypo, koji mu je ukraden iz sefa u stanu sredinom prosinca prošle godine.

„Dobio sam više upozorenja u zadnje vrijeme, „da će oni o kojima pišem na mene ići svim sredstvima“, što mi je poručio jedan bivši ministar preko poznanika, zatim poruku jedne aborske zastupnice „da se za ovo što radim gubi glava“ čime je komentirala moj istraživački rad na Aferi Hypo, a nedavno mi je u jednom društvu prenesena i poruka iz Karamarkovog kruga „da će se obračunati sa mnom kako god mogu“, za što također imam svjedoke“, navodi Margetić i dodaje: „Danas smo odvjetnik Tatarac i ja i službeno u Sektoru kriminalističke policije PU zagrebačke naglasili kako motivom za pokušaj ubojstva i sve ovo što se kasnije događalo smatramo moje novinarsko istraživanje i pisanje o Aferi Hypo, što smo i detaljno argumentirali kriminalističkoj policiji“.

Margetić je o svemu, kako kaže, informirao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića, a HND je podsjetimo više puta upozoravao javnost i nadležne institucije na napade i prijetnje upućene Margetiću.

Kronologija slučaja:

„Sredinom ožujka 2014. godine, tijekom boravka u Beogradu, Republika Srbija, osoba poznata kao visokorangirani pripadnik kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj upozorila me „da je plaćeno za moju likvidaciju, ali da ne zna kome i kako“. Rekao je da „me došao upozoriti kada je čuo za tu informaciju“. Obzirom da mi nije dao nikakve detaljnije spoznaje o tome, upozorenje sam zanemario i nisam prijavljivao ovaj slučaj po povratku u Republiku Hrvatsku.

11.8.2014. oko 21.40 sati, ispred stana u kojem živim u Ulici Antuna Bauera u Zagrebu, nepoznati napadač napao me udarcima velikim betonskim blokom u glavu.

12.8.2014. Sektor kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke, pod brojem 511-19-15/1-31-K-392/14, podnosi Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Od 11.8. do 14.8. policija praktički nije poduzimala nikakve radnje, nije niti napravljen niti objavljen fotorobot napadača, niti su poduzimane neke druge ozbiljnije radnje, sve do intervencije Županijskog državnog odvjetništva, koje je zatražilo hitno postupanje policije.

14.8.2014. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu proslijeđuje spis pod brojem KN-DO-5211/14 Županijskom državnom odvjetništvu „na mišljenje i ocjenu da li bi se u konkretnom slučaju radilo o kaznenom djelu pokušaja ubojstva“.

14.8.2014. nakon mojeg saslušanja u Županijskom državnom odvjetništvu i pregleda spisa, Županijsko državno odvjetništvo kvalificiralo je napad na mene kao kazneno djelo pokušaja ubojstva, te je formiralo kazneni spis za pokušaj ubojstva pod brojem KN-DO-252/14.

14.8.2014. dodijeljena mi je policijska zaštita.

18.8. Margetić je tijekom prijepodneva saslušan u Policiji, te je tek toga dana izrađen fotorobot počinitelja pokušaja ubojstva, međutim policija niti tada nije pristala na objavljivanje fotorobota, a tek toga dana Margetić je izvršio i uvid u evidencije počinitelja kaznenih djela kako bi se moguće identificiralo napadača među evidentiranim osobama, ali niti jednog nije prepoznao.

13.12.2014. ukinuta mi je policijska zaštita, bez ikakve prethodne najave, a zbog vlastite sigurnosti od 13.12. do 15.12.2014. nisam boravio u vlastitom stanu.

15.12.2014. prilikom povratka u stan, otkrio sam da mi je NN osoba ušla u stan, otvorila sef u mojoj radnoj sobi, a sadržaj sefa u cijelosti je bio opljačkan, radilo se o dokumentima i sadržajima snimljenima na USB stickove i vanjski hard, te nešto novca od honorara.

Cijeli je slučaj prijavljen policiji, a izvršen je i policijski očevid na licu mjesta.

16.12.2014. ponovno mi je vraćena policijska zaštita, koliko mi je poznato na zahtjev USKOK-a.

6.4.2015. godine primio sam ponovno prijetnje smrću sms porukama, koje sam uredno prijavio policiji. U prijetnjama pošiljatelj je pisao kako me prati i nadzire usprkos policijskoj zaštiti.

U noći 24./25.5.2015. godine u poštanskom sandučiću u haustoru moje zgrade, i to u trenutku kada sam bio pod policijskom zaštitom, NN osoba ostavila je omču za vješanje napravljenu od štrika, te jedan od dokumenata o Aferi Hypo koji mi je bio ukraden sredinom prosinca iz sefa u radnoj sobi. Cijeli je slučaj naravno prijavljen policiji, ivzršen je policijski očevid.

Desetak dana prije ove prijetnje, jedan od djelatnika MUP-a koji je bio zadužen za moje osiguranje (policajac V.M.) upozorio me da je primjetio NN mušku osobu kako promatra ulaz u moju zgradu, te me na istu NN mušku osobu upozorio kada smo iz smjera moje zgrade krenuli prema Tomašićevoj ulici, u tom trenutku nas je ta osoba nadzirala iz smjera ugla ulice Brešćenskog i Bauerove, a kada je policajac krenuo prema njemu, isti je ubrzano nastavio prema Šubićevoj ulici i otišao. Naknadno me policajac V.M. upozorio da je tu istu mušku osobu primjetio tog jutra kada smo u obližnjem parku šetali mojeg psa. Iz ovog jasno proizlazi da je netko danima pratio moje i kretanje policajaca koji su me čuvali, a nakon čega je uslijedilo ostavljanje ovog prijetećeg sadržaja u poštanskom sandučiću.

O svim ovim najnovijim prijetnjama, kako mi je to potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva MUP nije do danas službeno izvijestio nadležnog zamjenika županijske državne odvjetnice koji vodi slučaj pokušaja ubojstva u mojem predmetu“, stoji u Margetićevom dopisu pripremljenom za nadležne institucije.
Tagovi: Domagoj Margetić, prijetnje smrću, SEEbiz
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD - Uzdržana investiciona aktivnost, neveliki promet i blagi pad indeksa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Valamar i Ingra i dalje rastu, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i Ingra i dalje rastu, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su ojačali drugi dan zaredom, no promet je i dalje nikakav.
Dolar oslabio prema euru, ulagači čekaju poticaje
FOREX
Dolar oslabio prema euru, ulagači čekaju poticaje
LONDON - Dolar je u utorak oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači prizivaju dogovor Bijele kuće i čelnika Kongresa o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Britanski The Times i The Sun nominirali Hrvatsku za najbolju destinaciju na svijetu
NOMINACIJA
Britanski The Times i The Sun nominirali Hrvatsku za najbolju destinaciju na svijetu
ZAGREB - Hrvatska je uvrštena u izbor za prestižnu nagradu Best Country award 2020 koju popularne britanske novine The Times & The Sunday Times i The Sun dodjeljuju najboljoj zemlji na svijetu.
EU tržišta: Indeksi u plusu treći uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Indeksi u plusu treći uzastopni dan

FRANKFURT - Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi su porasli već treći trgovinski dan zaredom, a najviše se ulaže u dionice senzitivne na izmjenu gospodarskog ciklusa jer se investitori nadaju oporavku nakon koronakrize, koji bi trebali potaknuti i novi fiskalni poticaji.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE