GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Margetić: Preko Hypo Grupe oprano 47,7 milijardi eura

Margetić: Preko Hypo Grupe oprano 47,7 milijardi eura
AFERA HYPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2015 / 14:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Istraživački novinar Domagoj Margetić ustvrdio je u petak da je preko Hypo Grupe "pranjem novca" na tajne račune izvučeno 47,7 milijardi eura, a radilo se o novcu izvučenom iz Hrvatske od početka 90-tih godina kroz privatizaciju stanova, poduzeća, donacija i dr.
"Austrijska Hypo banka u Hrvatsku je agresivnije ušla 1995. i 1996. godine, a njezina primarna uloga bila je pranje novca s tajnih računa na koje je bio transferiran novac iz javnih i crnih fondova iz Hrvatske", kazao je Margetić na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio podatke i dokumente do kojih je došao dok je kao istraživački novinar pisao o "Aferi Hypo".

Margetić je detaljno govorio kako je iz Hrvatske, ali i drugih zemalja bivše SFRJ, izvlačen novac preko Hypo Grupe i tko je u tome sudjelovao, o čemu je više puta svjedočio u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i pred različitim istražnim tijelima Austrije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i BiH.

Tvrdi da je u to umiješano niz hrvatskih političara, bankara i poduzetnika, kao i brojne tvrtke.

Naveo je kako je izvučeni novac "opran" putem više pravnih i fizičkih osoba kroz dugoročne i kratkoročne devizne depozite, fiktivne kredite, fiktivne sindicirane kredite, fiktivnu dokapitalizaciju banaka i povezanih računa, tri poduzeća u Švicarskoj, 55 tajnih fondacija u Liechtensteinu te kroz ulaganja u nekretnine.

"Poanta 'afere Hypo' nije samo tko su bili korisnici kredita već i porijeklo novca kojim je Hypo banka raspolagala. To je bio izvorno hrvatski novac, jer kada je Hypo banka plasirala tih 47,7 milijardi eura 'banka matica1 u Klagenfurtu je u svom temeljnom kapitalu imala samo 244,5 milijuna kuna", rekao je Margetić upitavši se otkuda tolika razlika u kapitalu.

Podsjetio je da su pranje novca prvi otkrili inspektori Ministarstva financija 1999. godine, kada su započeli istragu o poslovanju Hypo Grupe u Hrvatskoj. "Danas na osnovu brojnih dokumenata točno znamo kod koje je fizičke i pravne osobe taj novac završio", kazao je Margetić.

Također je ustvrdio kako je u "Aferi Hypo" Austrija oštećena za oko 30 milijardi eura, a austrijska pokrajina Koruška za 11 milijardi eura koje bi trebala sanirati, a ne može to učiniti.

"Većina tih gubitaka nastala je u poslovima s hrvatskim pravnim i fizičkim osobama i može se dogoditi da u jednom trenutku Austrija za te iznose tereti Hrvatsku ili da sanacija hrvatske Hypo banke padne na naš teret", upozorio je Margetić.

Tagovi: Domagoj Margetić, afera Hypo
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE