GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Margetić odgovara: Istragu protiv Dinkića tražila i EU

Margetić odgovara: Istragu protiv Dinkića tražila i EU
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2013 / 13:35
Autor: Domagoj Margetić
BEOGRAD - Istragu protiv Dinkića Rezolucijom od 29.3.2012. traži Europska unija, kaže se u reagiranju istraživačkog novinara Domagoja Margetića na tvrdnje Mlađana Dinkića.
Kada je riječ o Slučaju ciparskog novca, umjesto osobnih diskvalifikacija i diskreditacija lažima, čime se Mlađan Dinkić služi, kao propagandnim manevrom izbjegavanja javne rasprave o dokumentima i dokazima koje smo predstavili javnosti, navest ćemo bitne činjenice, dokaze i argumente koji bivšeg ministra ozbiljno inkriminiraju u ovom slučaju.

Prvo, Slučaj ciparskog novca, prva je aktualizirala Vlada premijera Zorana Đinđića, koji je o tajnim računima na Cipru ne samo naredio istragu, nego i formirao Vladinu istražnu komisiju, koja je imala zadatak utvrditi sve činjenice oko financijskih transfera novca iz državnog budžeta Srbije na tajne ciparske račune pod kontrolom Miloševićevog režima. Članovi ove komisije, između ostalih, bili su i ministri Velimir Ilić i Vuk Obradović, te Mlađan Dinkić kao tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije. Podsjećam i ovom prilikom na činjenicu da je ministar Velimir Ilić i prije nekoliko dana javno potvrdio svoje izjave o Slučaju ciparskog novca, te je ponovio kako je svjedok činjenice da je na Cipru pronađeno najmanje tri milijarde tadašnjih njemačkih maraka novca koji je trebao biti vlasništvo Republike Srbije, ali je nakon što ga je Dinkić uklonio iz istražne komisije, novac nestao i gubi mu se svaki trag. U javnim izjavama medijima u Srbiji, od 18.11. 2013. godine, Velimir Ilić iznio je ova svoja saznanja, kao bivši predsjednik tročlanog Radnog tima Vlade Srbije iz 2001. godine, zadužen za istragu o tokovima srpskog budžetskog novca na Cipru.

"Iskopirali smo podatke i dostavili ih tadašnjem premijeru i ministru finansija u našoj zemlji", naveo je Ilić, i dodao da su ti računi zatim počeli da se prazne, prebacuju na druge kompanije i van Kipra", stoji u medijskim izvještajima o Ilićevoj izjavi, od 18.11.2013. godine.

Drugo, Slučaj ciparskog novca istraživala je i glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte u istrazi protiv Slobodana Miloševića. Sva saznanja ICTY-a, odnosno Tužiteljstva ICTY-a o tokovima srpskog budžetskog novca preko tajnih računa otvorenih na Cipru, Del Ponte je tijekom 2004. godine ustupila na CD-ovima tadašnjem premijeru Zoranu Živkoviću i ministru pravde Vladanu Batiću, uključujući javne i tajne dokumente iz ove istrage, kao i strogo povjerljive izvještaje o financijskim istragama koje je Haško tužiteljstvo provodilo na Cipru. Koristeći podatke ranije Vladine komisije, koju je formirao premijer Zoran Đinđić, kao i podatke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, ministar pravde Vladan Batić podnio je nadležnom tužiteljstvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Mlađana Dinkića i ostalih, zbog korupcije i kriminala u manipulacijama i zloupotrebama novca na tajnim računima Srbije na Cipru. Do danas nije poznato što se dogodilo s ovom Batićevom kaznenom prijavom, osim što je notorna činjenica kako pravosuđe u Srbiji po ovoj prijavi ministra pravde nije postupalo.

Treće, kaznenu prijavu protiv Mlađana Dinkića zbog korupcije i organiziranog kriminala vezano za zloupotrebe i malverzacije ciparskim novcem, podnio je 2006. godine i beogradski advokat Aleksandar Lojpur, uz svu pripadajuću dokumentaciju.

Četvrto, nakon ove dvije prijave, istraživanje o Slučaju ciparskog novca provodila je i bivša predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije Verica Barać, koja je nakon toga nadležnim državnim institucijama predala i svoja saznanja o cijelom slučaju, ali kao i u slučaju prethodne dvije prijave državne institucije su ignorirale i prikrivale cijelu aferu. Dokumentacija kojom u ovom trenutku raspolažemo vezano za ovaj slučaj broji preko dvije tisuće stranica dokumenata, od čega su neki dokumenti, točnije 188 stranica dokumenata klasificirani kao "državna tajna", odnosno kao "strogo povjerljivi", čime je učinjena dodatna zloupotreba obzirom da se zloupotrebom oznake državne tajne pokušava prikriti organizirani kriminal i korupcija bivšeg ministra financija u Vladi Srbije.

Peto, Rezolucijom broj 2011/2886 (RSP) o europskom integracijskom procesu Srbije, od 29.3.2012. godine, u Članku 19. Rezolucije, Slučaj Mobtel uvršten je među slučajeve spornih privatizacija, u kojima se sumnja na korupciju i kriminal, za koje Europska unija zahtijeva istragu i razrješavanje. Istim Člankom 19. navedene Rezolucije izrijekom se od Vlade Srbije zahtijeva deklasifikacija dokumenata klasificiranih kao "državna tajna", a koji su povezani s privatizacijom i prodajom (između ostalih kompanija i) Mobtela. Od 29.3.2012. godine Vlada Srbije nije postupila sukladno ovoj odredbi navedene Rezolucije, iako je iz sadržaja teksta Rezolucije sasvim jasno kako se Slučaj Mobtel, našao na popisu spornih kriminalnih privatizacija, a istovremeno je notorna činjenica kako je operaciju Mobtel vodio i sve sporne dokumente u tom slučaju potpisivao osobno Mlađan Dinkić. Dakle, i Europska unija, točnije Europska komisija i Europski parlament svojim su službenim i javnim dokumentima tražili istragu protiv Mlađana Dinkića u Slučaju Mobtel.

Šesto, povezanost Slučaja Mobtel sa sumnjivim financijskim, offshore operacijama na Cipru dokazuje strogo povjerljiva dokumentacija Slučaja Mobtel, odnosno praktički svi dokumenti koje je u tom slučaju potpisivao osobno Mlađan Dinkić kao tadašnji ministar financija. Obzirom da je Dinkić taj posao ugoavaro sa ciparskim offshore holdingom, koji je pak raspolagao novcem sumnjivog porijekla. Ovo dokazuju sljedeći dokumenti: Osnovni ugovor između Republike Srbije, Javnog preduzeća PTT Saboraćaj Srbija, BK Trejda d.o.o. i Holdenhurst Holdinga Limited sa Cipra, potpisan 4.4.2006. godine, a u Vladi Srbije se vodi pod brojem 00-49/2006-003, a u ime Vlade Republike Srbije ga je potpisao Mlađan Dinkić, kao tadašnji ministar financija; zatim Ovlaštenje koje potpisuju Mlađan Dinkić i Holdenhurst Holding Limited, od 4.4.2006. godine, a koje je i ovjereno pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, pod brojem II 478/06; zatim Ugovor potpisan 4.4.2006. godine između Vlade Republike Srbije, kojeg je potpisao Mlađan Dinkić i Holdenhurst Holdinga Limited; zatim Ugovor o osnivanju privrednog društva, kojeg su potpisali Mlađan Dinkić i Holdenhurst Holding Ltd. dana 6.4.2006. godine, kao i drugi dokumenti koji se nalaze u ovom spisu.

Sedmo, povezanost ovog slučaja s Aferom Hypo i pranjem novca financijskim transakcijama i operacijama preko Hypo Grupe, dokazuje sljedeći dokument iz strogo povjerljivog spisa Slučaja Mobtel: Ugovor o prenosu opreme, od 4.4.2006. godine, zaveden u Vladi Srbije pod brojem 00-49/2006-010; te Ugovor o zameni ispunjenja od 4.4.2006. godine, označen brojem 157/2006. Osmo, dodatno Mlađana Dinkića u Slučaju Mobtel inkriminiraju i sljedeći podaci. Nakon što je u netransparentnoj, tajnoj procedure Mlađan Dinkić kao ministar financija priznao Martinu Schlaffu i njegovom offshore ciparskom holding vlasništvo 30% Mobtela, Dinkić je sa Schlaffovim holdingom u jednako tako netransparentnoj, tajnoj procedure osnivanje nove kompanije Mobi 63 d.o.o., čiji je ukupni temeljni kapital iznosio 132 milijuna eura, što dokazuje Ugovor osnivanju privrednog društva od 4.4.2006., koji je također dio strogo povjerljivog spisa. Prema tom ugovoru udio Schlaffovog offshore u kompaniji Mobi 63 d.o.o. iznosio je 30%, odnosno 39,6 milijuna eura. Međutim, istoga dana, Mlađan Dinkić sa Schlaffovim holdingom ugovara kako će Vlada Srbije otkupiti ovaj Schlaffov udio u kompaniji Mobi 63 d.o.o., te kako će za Schlaffov udio nominalne vrijednosti od 39,6 milijuna eura, Ministarstvo financija Republike Srbije Schlaffovoj offshore kompaniji isplatiti najmanje 357 milijuna 900 tisuća eura.

Dakle, Dinkić je ovim tajnim ugovorima, u potpuno tajnoj, netransparentnoj procedure, ugovorio kako će sumnjivoj offshore kompaniji za 30% udjela u Mobi 63 koji vrijede 39,6 milijuna eura, isplatiti najmanje 357,9 milijuna eura. Ovaj Dinkićev posao sam po sebi predstavlja koruptivno kazneno djelo, kojim je Republika Srbija oštećena za višemilijunski iznos, a da je to tako dokazuju i strogo povjerljivi dokumenti Ministarstva financija i Narodne banke Srbije o isplatama ovog novca Schlaffovoj offshore kompaniji. Ovo su samo neke od činjenica o Slučaju Dinkić, činjenice potkrijepljene dokumentima i dokazima, a nikako ne osobnim kvalifikacijama i diskreditacijama i lažima, kakvima se u odgovoru na ove dokaze služi Mlađan Dinkić, kada lažima pokušava diskreditirati mene kao novinara ili druge članove Antikorupcijske lige Balkan. S Dinkićem ćemo uvijek i svugdje polemizirati samo dokazima. Stoga u prilog mojim referencama dovoljno govori i činjenica da sam kao ekspert, istraživački novinar u aprilu ove godine bio izvjestitelj Specijalnog antikorupcijskog odbora Europskog parlamenta u Bruxellesu, o Aferi Hypo, što dovoljno govori o mojim profesionalnim i osobnim referencama, a samo po sebi demantira laži Mlađana Dinkića. Na sve duge konstrukcije, nebuloze, laži i diskreditacije nemamo potrebe odgovarati niti ja osobno, niti Antikorupcijska liga kao regionalna organizacija za borbu protiv korupcije. Tu su banalni propagandni spinovi iza kojih stoji političko i medijsko podzemlje blisko samom Dinkiću, pa se u tom ambijentu Mlađan Dinkić snalazi uvjerljivo bolje od nas koji samo iznosimo dokaze i dokumente. Zaključno, pozivam Mlađana Dinkića na javno sučeljavanje dokazima i dokumentima na bilo kojoj televiziji s nacionalnim pokrivanjem, kako bismo se javno sučelili dokazima i argumentima. Vjerujem da, ako smatra da je u ovim njegovim poslovima sve "tako čisto", nema razloga izbjegavati ovakvo javno sučeljavanje. Neka izabere vrijeme i mjesto i dolazim na sučeljavanje sa svim dokumentima i dokazima koje posjedujem.

Tagovi: Domagoj Margetić, Mlađan Dinkić, Kipar, Mobtel, Bogoljub Karić, Martin Schlaff, Vladan Batić, Velimir Ilić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
ZAGREB - Slabašan promet i blagi pad CROBEX-a obilježili su ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE