GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marasova ideja neugodno podsjeća na 1945.

Marasova ideja neugodno podsjeća na 1945.
NEAKTIVNI RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2014 / 20:14
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - Još od vremena ulaska u stanove i kuće građanske klase, nakon Drugoga svjetskog rata, i uspostave diktature proletarijata koja je godinama vlasništvo dokazivala boravkom u tuđoj imovini, pod zaštitom sustava, preko istovjetne prakse zbrinjavanja dijela branitelja, kampanje "imaš kuću, vrati stan“, notornog Smiljka Sokola i njegovoga tumačenja kako novac na štednom računu Ankice Tuđman  nije imovina, propalog Pankretićeva poreza na neobradivu zemlju, sve do najnovije ideje ministra Marasa o nacionalizaciji neaktivnog novca na računima građana, u ovoj zemlji imamo osebujan odnos prema privatnom vlasništvu.
Ovih je dana ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras došao na ideju kako će novac s neaktivnih računa hrvatskih građana prebaciti uposeban investicijski fond. Objašnjava, danas, kako to ne predstavlja intervenciju u privatnu imovinu jer će građani svoj novac, kada ga odluče koristiti, moći dobiti uvećan za zakonsku kamatu.  Kao da je ikoga briga koristi li netko svoje vlasništvo ili ne, sve dok time ne šteti drugome pojedincu ili nacionalnom interesu?

Argument kako bi taj novac bolje koristio sustavu potpuno je nevaljan jer pojedinac tvori sustav otkako smo ukinuli društveno, a uveli javno vlasništvo. Javno je vlasništvo, u teoriji, zbir privatnoga vlasništva kojim upravlja javnost, pod uvjetima određenim nekim društvenim ugovorom. Nije Marasovu društvu niti to sveto, pa se bave mišlju prodaje javnoga vlasništva (monetizacija autocesta), o čemu sam prošloga petka pisao.

Ne radi se ovdje o nekoj financijskoj imovini poput obveznica, dionica javnih poduzeća ili slično, jednostavna je Marasova logika: ne koristiš novac, nisi mu niti vlasnik! Doista, zbog malverzacija vlasništvom, uzrokovanih nestabilnim političkim situacijama, na ovom podneblju posjedujemo mnoge čudnovate zakonske odredbe, poput one o „ponašanju kao vlasnik“. Ako se ne ponašaš kao vlasnik nečega, nije važno što time ne štetiš nikome, osim možda sebi, naime nisi vlasnik! Provjerite, u zakonima tako piše!

Čini se kako je ministar upravo na to mislio kod svoje ekstragenijalne ideje. Mislio je on i domislio, ne možeš se smatrati vlasnikom novca ukoliko ga ne trošiš. Novac naime, za ministra Marasa nije imovina. Javljaju se ovih dana suprotni primjeri, mnogi dužnici, koji imaju neaktivne račune, uslijed blokada, dokazuju kako ne koriste svoje dugove. Njima očito nema pomoći jer dugovi jesu tvoji, ali štednja u nekim slučajevima nije. Reklo bi se da se mentalitetom dužnosnika nismo strašno odmaknuli od 1945. godine.

Nije se teško domisliti kome ovakve zakonske odredbe i ideje odgovaraju. Dok smišljaju daljnje intervencije u džepove građana, ne prezaju ni od čega kako bi s još malo novca s privanih računa kupili vremena za spašavanje svojih birača, mahom zaposlenih na rashodovnoj strani proračuna. Nije se stoga za čuditi odsustvu investicija, pa i štednje stranaca u Hrvatskoj.

Jedino što u cijeloj ovoj priči čudi jest odsudstvo komentara ovih ideja i zakonskih rješenja u hrvatskoj javnosti, nije se oglasio niti HNB, niti Hrvatska udruga banaka, valjda misleći kako se nešto tako ridikulozno ne komentira. Maras samouvjereno najavljuje donošenje tog zakona do kraja godine, pa se i reakcije iz bankarskih krugova mogu uskoro očekivati.

Hrvatska praksa odnošenja prema privatnoj imovini zapela je u najrigidnijoj nesigurnosti nereformiranoga jugoslavenskoga socijalizma. Prodaja javnoga dobra i pljačka privatnoga novca, svejedno im je. Građani u njihovom zamišljenom političkom sustavu i služe tek da bi servisirali njihove partitokratske potrebe.

Tagovi: spavajući računi, neaktivni računi, Gordan Maras, Smiljko Sokol, pravna nesigurnost, investicije, privatno vlasništvo, Ankica Tuđman
PROČITAJ I OVO
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
ŽELJEZNICA
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
PARIZ - Francusko ministarstvo okoliša objavilo je u srijedu da je zadružnom društvu Railcoop izdalo dozvolu za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika i tereta.
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli su drugi dan zaredom, uz znatno manji promet nego prethodnih dana, a pritom je na najvećem dobitku bio industrijski sektor.
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
FOREX
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu ije bilježio većih promjena prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori čekaju smjernice iz američke središnje banke Fed u vezi budućih monetarnih poteza.
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAHTJEVI
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAGREB - Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale treći dan zaredom, no vrlo blago jer su ponešto ublažene zabrinutosti nakon što je kineska kompanija Evergrande poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE