GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maras očekuje da će novi subvencionirani mikrokrediti "planuti"

Maras očekuje da će novi subvencionirani mikrokrediti
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2014 / 12:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi program mikrokreditiranja sa subvencioniranim kamatama "Kreditom do uspjeha 2014" trebao bi malim i srednjim poduzetnicima te obrtima biti dostupan već od ovogodišnjeg studenog, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je uvjeren da će ti krediti 'brzo planuti'.
Riječ je o kreditnom programu koji je na prošlotjednoj sjednici prihvatila hrvatska Vlada, s ciljem lakšeg financiranja poslovanja poduzetnika i poboljšanja njihove likvidnosti.

U sklopu programa su dvije kreditne linije, za konkurentnost i za likvidnost, s ukupno planiranim kreditnim potencijalom od 2,8 milijardi kuna za ukupno otprilike 2.000 kredita, te s planiranim iznosom subvencija od 133,5 milijuna kuna od 2015. do 2025.

Novac za subvencije je osiguran, kazao je Maras na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu, a smatra i da su u tom programu krediti i uvjeti povoljniji te da takvih, posebno za likvidnost, nema na hrvatskom tržištu.

Time se planira 'ubaciti' novac u male firme koje su u problemima, kako bi im se pomoglo da ih premoste, ali i potaknuti poslovne banke na mikrokreditiranje, koje je na hrvatskom tržištu relativno slabo, pojasnio je Maras.

S tim kreditima, u kojima kamate subvencionira država odnosno županije i Grad Zagreb, manje je rizika, a i to što jamstva daje Hamag/Bicro, znači da će na njih biti 'navala' i da će brzo 'planuti', uvjeren je Maras.

U taj će se program uključiti sve poslovne banke odnosno razgovarat će se, kako je kazao, samo s onima koje ponude nominalnu kamatnu stopu do najviše 7 do 8 posto, kako bi sa subvencijama kamate za krajnje korisnike bile od mogućih 2 pa do 4 posto.

Od ukupnih oko 2.000 kredita koji bi se odobrili u tom programu, najviše ili 1.500 bit će za uspješnost poslovanja odnosno likvidnost. Očekuje se da će oni prvi i 'planuti', jer se osim subvencionirane kamate nudi i jamstvo Hamag Bicroa do 80 posto iznosa kredita.

To su krediti za likvidnost (iz linije "Kreditom do uspješnog poslovanja") koje će moći tražiti sva mala i srednja poduzeća za, kako je rečeno, 'što god hoće', u visini od 30 do 200 tisuća kuna te uz subvencioniranje kamate od 5 postotnih poena, što osigurava Ministarstvo poduzetništva i obrta, pa bi za korisnike kamatna stopa bila 3 posto.

Rok otplate tih kredita je do 4 godine, poček do 6 mjeseci, a banke će biti te koje će selekcionirati i odobravati te kredite, dodao je Maras.

U drugoj liniji iz tog programa ("Kreditom do konkurentnosti"), kojom je planirano otprilike 500 kredita, za obrtna sredstva, kupnju nove opreme i/ili slično poduzetnici će moći tražiti od 100 tisuća kuna do 5 milijuna kuna, otplaćivati ga do 10 godina uz poček od 2 godine i kamatu od 3 posto za proizvodne i 4 posto za uslužne djelatnosti. I za njih Hamag Bicro nudi jamstvo do 50 posto iznosa kredita, a osim Ministarstva, i županije se mogu uključiti u subvencioniranje kamata.

Tagovi: Giordan Maras, mikrokrediti, HAMAG, BICRO
PROČITAJ I OVO
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PRIZNANJA
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PAKOVO SELO - U konkurenciji među 19 zemalja jugoistočne Europe gdje obitava preko 340 milijuna stanovnika, ETNOLAND Dalmati u Pakovu Selu osvojio je međunarodnu nagradu Big SEE Tourism Award 2020 u kategoriji “kreativna priča i identitet kao doživljaj”.
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio blagi rast indeksa, ali i katastrofalan promet.
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
FOREX
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak na međunarodnim tržištima nije bilježio veće promjene u odnosu na druge najznačajnije svjetske valute, dok su u fokusu investitora i dalje pregovori o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
TRŽIŠTE KAPITALA
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
ROVINJ – „Europska komisija je prije mjesec dana donijela novi, osvježeni akcijski plan stvaranja jedinstvene unije tržišta kapitala koja bi trebala u potpunosti zaživjeti do kraja 2022. godine.“ – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije na temu „Što nakon koronakrize“, održane danas u Rovinju, na konferenciji „Izazov promjene“.
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
NA VRHU
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
ZAGREB - Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE