GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje rezervacija, apartmanska naselja najveći gubitnici sezone

Manje rezervacija, apartmanska naselja najveći gubitnici sezone
TEŠKA SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2019 / 13:55
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - U uvjetima ekonomskih neizvjesnosti s emitivnih tržišta i rastuće konkurencije na Mediteranu, intenzivira se borba za svakoga gosta, naročito u glavnoj sezoni, poruka je to s jučerašnjeg predstavljanja Turističkog impulsa, analize koju je napravila Hrvatska udruga turizma (HUT). 

Da situacija na tržištu nije bajna, svakodnevno se može čuti od turističkih djelatnika. Tako se ovih dana među iznajmljivačima brodica čuje kako je prometa znatno manje nego lani, parkirališta aquaparkova vikendima su napola prazna, a na internetu se mogu naći različite ponude, od toga da se hotelske sobe prodaju po cijeni 20 posto sniženoj, pa do besplatnog dana boravka ili besplatnog obroka. Jasno je svima da je srpanjska rupa tu, da je last-minute ono što će obilježiti špicu, a to osjete i iznajmljivači, među kojima se čuje kako gosti zadnji čas otkazuju rezervacije, svjesni kako mjesta ima, i traže smještaj po nižoj cijeni. Pritisak na cijene ove je godine svakako veći nego lani.

U najvećem turističkom udruženju HUT-u jučer su pak istaknuli kako se konačni ishod turističke sezone ni u ovom trenutku ne može predvidjeti sa sigurnošću. Tempo rezervacija je usporen, a volumen smanjen u odnosu na prošlu godinu, dok se naznake optimizma bilježe samo u kompanijama koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge.

Konkretno, iz analize HUT-a koja je rađena među 15 vodećih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj, vidljivo je da je stupanj neizvjesnosti veći nego lani. Rezervacija ima manje od jedan do čak 20 posto, a u prosjeku se radi o 3 do 7 posto manjem volumenu rezervacija u odnosu na lani. Većina ispitanika potvrđuje da je u svim vrstama smještajnih kapaciteta tempo rezervacija sporiji, a ukupan volumen manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ističu se apartmanska naselja, u kojima je većina ispitanika potvrdila negativno odstupanje u odnosu na prošlu godinu, ali i kampovi koji su sredinom lipnja ostvarili manje rezervacija u odnosu na prošlu godinu.- Prvo polugodište pokazuje da su najave tržišnih izazova i turbulencija s početka godine bile točne, turistička sezona bit će najizazovnija u proteklih nekoliko godina, a najveći izazov je i dalje poslovno okruženje, kako domaće tako i međunarodno.

Ono je u Hrvatskoj izrazito nepovoljno za turistički sektor. U konkurentskim državama intenzivno se i kontinuirano radi na poboljšavanju okvira poslovanja turističkog sektora i to je jedan od ključnih razloga njihovog oporavka i povratka na scenu. Hrvatska ima najveći PDV na Mediteranu, dok Austrija i Mađarska PDV u turizmu smanjuju s ciljem jačanja konkurentnosti ovog sektora. Pridodamo li tome i jednog od naših najvećih konkurenata, Grčku, koja će od 2020. sniziti PDV na ugostiteljske usluge s 24 na 13 posto, a na hotelski smještaj s 13 na 11 posto kako bi privukla ulaganja, olakšala poslovanje poduzetnicima te podigla konkurentnost turizma, onda je jasno da nas čeka sve teža borba za svakoga gosta. Uz to, opće gospodarsko stanje, odnosno kontinuirano smanjivanje prognoza njegovog rasta u Europi, koja je naše najznačajnije emitivno tržište, dodatno opterećuje optimistične prognoze, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Dakle, hotelijeri kažu da je najsporiji tempo rezervacija zamjetan u apartmanskim naseljima, gdje je i konkurencija s istočno-mediteranskim destinacijama najveća. Znatan udio hotela također ostvaruje sporiji tempo rezervacija nego prošle godine i to naročito hoteli koji nisu unapređivali proizvod, dakle koji nisu ulagali u ponudu.Za ovu sezonu 52 posto ispitanih očekuje ipak iste prihode kao lani, a samo pet posto njih manje. S druge strane, 22 posto njih očekuje da će uspjeti postići niže cijene nego lani, a s druge strane njih 47 posto računa da će dobro poslovati i uz više cijene. Zanimljivo, po pitanju zauzetosti, nema naznaka da će ona biti bolja. Naime, 88 posto ispitanih turističkih tvrtki očekuje istu popunjenost kao lani, a 12 posto njih slabiju.

U HUT-u navode i kako su već lani bili vidljivi znaci utjecaja negativnih promjena na tržištu na rezultate sektora.Brexit, kriza u Italiji, nastavak gospodarskog usporavanja Europe... Sve to osjeti i domaći turizam. Ove godine pogotovo. A čini se, nisu pošteđeni ni konkurenti. U HUT-u su, naime, naveli podatak po kojem neke od mediteranskih destinacija očekuju pad zauzetosti hotela u sezoni 2019. u odnosu na proteklu godinu. Tako, nakon manje rezervacija u prvom kvartalu, 43 posto sezonskih hotela u Grčkoj očekuje prosječno 16 posto manju zauzetost u sezoni. Što u konačnici znači snižavanje cijena.

Tagovi: hrvatski turizam, Hrvatska udruga turizma, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli treći dan zaredom, ali uz slabiji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli treći dan zaredom, ali uz slabiji promet

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli nešto više od pola posto, ostvarivši dobitke treći dan zaredom, no manje nego dan ranije i uz niži promet.

UHPA inicira smanjenje cijena ulaznica za nacionalne i parkove prirode
INICIJATIVE
UHPA inicira smanjenje cijena ulaznica za nacionalne i parkove prirode
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u srijedu je izvijestila da je pokrenula inicijativu za smanjenjem cijena ulaznica u nacionalne parkove i parkove prirode, poručujući kako bi dobro došlo da svi dionici turističke industrije daju doprinos kroz korekciju cijena.
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
PRETRAGA GOOGLEA
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
ZAGREB - S obzirom na to da je pandemije COVID-19 imala negativan utjecaj na sve sfere života i poslovanja, oči javnosti uprte su u najvažniji segment hrvatskog gospodarstva - turizam.
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
SLADOLED
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
RIM - Talijani su izlazak iz izolacije proslavili svojom omiljenom slasticom - sladoledom.
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
HRANA
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
ZAGREB - Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma i zobi te mandarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE